Reyhanı hepimiz biliriz. Hani şu rayihası ile yemeklerimize inanılmaz lezzetler katan reyhan. Antepliler reyhan der, ama başka yerlerde bilinen ismi fesleğendir.
Bazı çok değerli ürünlerimize ot der geçeriz. Oysa reyhan, yani fesleğen tam 2500 yıldan beri Ortadoğu ve Akdeniz ülkelerinde yetişen ve neredeyse her derde deva bir bitki. Ve bu bitki, antisiyanin denen bir madde içeriyormuş.
Antisiyanin nedir diye soracak olursanız, bu madde kırmızı, mavi ve mor renkli ürünlerde bulunuyormuş.
Antisiyanin ise damar korumaktan, diyabet kontrolüne, tümör gelişimi önlemekten radyasyondan korumaya kadar inanılmaz etkileri varmış.
Bunların yannıda gaz giderici ve idrar söktürücü özellikleri, romatizma, kalp çarpıntısına iyi gelmesi gibi birçok faydası da var.
Şerbeti kansızlığa iyi gelen reyhanın, trigliserit ve kolesterol seviyesini düşürdüğü de bilim adamları tarafından söylendiğine göre, dağlar kızını evlerimizden eksik etmemeliyiz, ne dersiniz?