Çocuklarda dijital medya kullanımıyla ilgili Almanya’da yapılan yeni bir araştırma alarm verici sonuçlar ortaya koydu. Sağlık sigortası şirketi DAK ve Hamburg-Eppendorf Üniversite Hastanesi’nin yaptığı çalışmada, 10-17 yaş arasındaki çocukların yüzde 24,5’inin TikTok, Instagram, WhatsApp gibi sosyal medya platformlarını aşırı derecede kullandığı belirlendi. Karar'da yer alan bilgilere göre bu oran, 2019 yılında yüzde 8,3 iken, 2022 yılında yüzde 22,2’ye yükselmişti. Bu da yaklaşık 1 milyon 300 bin çocuğun dijital medya bağımlısı olduğu anlamına geliyor.
Araştırmada, sosyal medya kullanımının çocukların ruh sağlığı, sosyal ilişkileri ve akademik başarıları üzerinde olumsuz etkileri olduğu vurgulandı. DAK Başkanı Andreas Storm, sosyal medyanın çocukların hayatında önemli bir rol oynadığını ancak bunun dozunun iyi ayarlanması gerektiğini söyledi. Storm, ailelere, öğretmenlere ve sağlık çalışanlarına, çocuklara dijital medyanın faydaları ve zararları konusunda bilinçlendirme, önleme ve destek sağlama çağrısında bulundu.
Araştırmada, sosyal medya kullanım süresinin de hafifçe azaldığı gözlendi. 10-17 yaş arasındaki çocuklar, okul günlerinde ortalama günde 150 dakika, hafta sonu ve tatil günlerinde ise ortalama 224 dakika sosyal medyada vakit geçiriyor. Bu süreler, 2022 yılında sırasıyla 164 dakika ve 229 dakika idi.
Araştırmada, dijital oyunlara bağımlı olan çocukların oranının ise yüzde 6,3’ten yüzde 4,3’e düştüğü tespit edildi. Bu da Almanya’da yaklaşık 270 bin çocuğun dijital oyun bağımlısı olduğu anlamına geliyor. Çocuklar, hafta içinde günde ortalama 98 dakika, hafta sonunda ise 168 dakika oyun oynuyor.
Araştırma, Eylül 2023’te, 10-17 yaş arasındaki çocuklardan ve ailelerinden oluşan yaklaşık 1200 kişilik bir örneklemle gerçekleştirildi.