Günlük hayatımızda pek sık kullanmadığımız kelimelerden birisi olan Cihanşümul Farsça kökenli bir kelimedir. Peki Cihanşümül ne demek TDK?


CİHANŞÜMÜL NE DEMEK?


Cihanşümül kelimesi gün içinde pek sık kullanılmayan kelimeler arasında yer alıyor. Cihanşümül kelimesi Farsça kökenli bir kelimedir. Cümlü içinde pek çok farklı anlamı olan cihanşümül evrensel demektir. Cihanşümül kelimesi için en çok merak edilen sorulardan birisi de TDK sözlüğündeki tam anlamı ve kelimenin kaç anlamı olduğudur. 

CİHANŞÜMÜL NE ANLAMA GELİR TDK?

Cihanşümul kelimesinin sadece bir anlamı bulunuyor. Aynı zamanda bu kelimenin TDK’daki anlamı ise, evrensel olarak geçer. Bu kelime tek başına ve cümle içinde farklı kelimelerle birlikte kullanılabilir. Bu kelime, dilimize Farsça'dan geçmiş olan en eski kelimeler arasında yer alıyor.

CİHANŞÜMÜL DEVLET NE DEMEK?

Cihanşümul devlet, birçok farklı halk, toplum veya bölgeyi içine alan bir devlet yapısını ifade eder. Bu tür bir devlet, birden fazla etnik, dini ve kültürel gruba sahip olabilir ve genellikle birleşik bir ülkedeki bu farklı grupların bir arada yaşamasını sağlar. Cihanşümul devletler, çeşitli devletlerin bir araya gelerek oluşturduğu birliktelikler veya imparatorluklar olabilir. Bu devletler genellikle geniş bir coğrafi alana sahip olup, çeşitli bölgeleri ve halkları yönetme yetkisine sahiptirler.


CİHANŞÜMÜL DEVLETLER:

Roma İmparatorluğu M.Ö. 27
Osmanlı İmparatorluğu 1299