İslam'a göre hayatını kaybeden her Müslüman kişi için kılınması farz-ı kifaye hükmünde olan cenaze namazı, kılınmadığı takdirde tüm Müslümanların sorumluluğunda olup tek biri kişi tarafından yapılması tüm Müslümanlar üzerinden sorumluluğu kaldırıyor.

Namazı kılınacak olan mevtanın öncesinde yıkanmış ve kefenlenmiş olması gerekir. Cenaze ardından kıble yönüne doğru musalla taşına bırakılarak namazı kılınır.

Rükû ve secdesi olmayan cenaze namazının rükünleri kıyam ve tekbirlerdir.

NASIL KILINIR?

4 tekbirle kılınan cenaze namazı için "Niyet ettim hazır olan mevta için cenaze namazı kılmaya uydum imama." denilerek tekbir getirildikten sonra eller bağlanır. Her tekbirden sonra Şafii fıkhına göre eller kaldırılıp tekrardan bağlanır. Hanefi fıkhına göre ise eller kaldırılmaz.

  • Birinci tekbirden sonra سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ وَبِحَمْدِكَ. وَتَبَارَكَ اسْمُكَ. وَتَعَالَى جَدُّكَ )وَجَلَّ ثَنَاتُكَ( وَلَا إِلَهَ غَيْرُكَ duası okunur.

Bismillahirrahmanirrahîm Sübhânekellâhümme ve bi hamdik ve tebârakesmük ve teâlâ ceddük (vecelle senâük) ve lâ ilâhe ğayrük.

Parantez içindeki 'Ve celle senaük' kısmı sadece cenaze namazında okunur.

  • 2'nci tekbirden sonra Salli Barik duaları okunur:

Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd. Allâhümme bârik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ bârekte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd.

  • 3'üncü tekbirden sonra cenaze duası okunur (Burada sabit bir dua yoktur. Hem ölü için hem de bütün Müslümanlar için dua edilir.)

اَلَّلـهُمَّ اغْـفِرْ لِحَيِّـنَا وَمَيِّتِـنَا وَشَاهِدِنَا وَغَآئِبِنَا وَصَغِيـرِنَاوَكَبِيـرِنَا وَذَكَرِنَا وَأُنْـثَانَا. اَلَّلـهُمَّ مَنْ أَحْيَـيْتَهُ مِنَّا فَأَحْيِهِ عَلَى اْلإِسْلاَمُ. وَمَنْ تَوَفَّيـتَهُ مِنَّا فَـتَوَفَّهُ عَلَى اْلإِيمَانِ

Allahümma'ğfir lihayyina ve meyyitina ve şahidina ve gaibina ve zekerina ve ünsana ve sagyrina ve kebirina. Allahümme men ahyeytehü minna fe ahyihi ale'l islam ve men teveffeytehü minna fe teveffehü ale'l iman.

Yukarıdaki duayı bilmeyenler Rabbena atina ve Rabbenağfirli dualarını okur bunu da bilmeyen dua niyetine fatiha süresi okuyabilir.

  • 4'üncü tekbirden sonra selam verilir ve cenaze namazı bitirilmiş olur.
Editör: Ahmet Yavuz