Anoreksiya nervoza temel olarak yeme bozukluğu olarak tanımlanan bir hastalıktır. Kişilik olarak daha çok mükemmelliyetçi, çalışkan ve hırslı kişilerde görülür. Bulimia nervoza hastalığı ile oldukça benzer özellikleri vardır. 
Bu hastalığa sahip olan insanlar fazla kilolu olma korkusuna sahiptirler veya fazla kilolu olduklarını düşünürler. Bu nedenle de ya çok az yemek yeme ya da hiç yemek yememe eğilimindedirler. Buna bağlı olarak hastalık hem fiziksel hem de psikolojik özellikler taşır. 
Az yeme hatta bazen hiç yememe durumu kişinin abartılı bir şekilde zayıf olmasına neden olur. Hatta bu hastalık kişinin hormon seviyelerinde değişikliklere de yol açar. Bu durum kişi için çok tehlikelidir çünkü kadınlarda sağlıksız menstrüasyonun yaşanmasına yol açabilir. Kişiler az yemek yedikleri, hatta hiç yemedikleri, için dolaylı olarak enerjisiz ve güçsüz de kalırlar bunun yanında sürekli üşüme hissederler. 

anoreksiya-nervoza-belirtileri-3313

Hastalığın beden sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerini durdurmak için erken tanı ve tedavi gereklidir. Hastalar tedavi edilmediği takdirde hastalık kronikleşebilir; hatta uzun süre tedavisiz kalan anoreksiyalı bireyler arasında yaşamını kaybedenler mevcuttur. Ölüm nedeni genellikle hastalığa bağlı ek olarak gelişmiş başka hastalıklardır. Bu hastalıklara osteoporoz (kemik erimesi), böbrek hasarı ve kalp rahatsızlıkları örnek verilebilir. 

Genelde bu hastalık kişilerin diyet yapma düşüncesiyle başlar ve zamanla kontrol edilemez bir hale gelir. Takıntılı düşünceleri olan bu kişiler hayatında sadece diyet, yemek ve kilo üzerine konuları düşünür ve hayatlarını buna göre yönetirler. 

Hastalık genellikle ergenlik döneminde başlamakla birlikte nadiren de olsa erişkinlerde de başlayabilir. Bu nedenle, ergenlik çağındaki gençler özellikle vücut algıları açısından gözlenmelidir. Başka bir deyişle; bu hastalık genellikle 15-25 yaş arasındaki gençlerde görülür. Fakat bu durum 10 yaşından küçük çocuklarda veya yaşlılarda hiç görülmeyeceği anlamına gelmez. 

anoreksiya-nervoza-nedir-zayiflama-hastaligi-belirtileri-ve-tedavisi


Anoreksiya Nervoza’nın Belirtileri Nelerdir?

Yemek yememe veya çok az yeme durumu sonucunda görülen ciddi kilo kaybı,
Kısa süre içinde olması gerekenden çok daha fazla yemek yedikten sonra bu yemeği kusmak,
Kişinin vücudunda kıllanmanın artması,
Psikolojiyi etkileyen bir hastalık olduğundan sürekli depresif ve endişeli bir durumda olma, 
Uyuma konusunda sıkıntılar çekme,
Kilo takıntısı olmasından dolayı yemek yememe yanında çok ağır egzersizler yapma,
Zayıf olduğu durumda bile kilolu olduğunu düşünmek ve kilo almaktan da korkmak,
Düşüncelerinin sürekli yemek, kilo ve diyet üzerine olması,
Kişi eğer kadınsa 3 ay boyunca menstrüasyon görmemesi,
Mide ağrıları, kabızlık, ishal gibi gastrointestinal sistem rahatsızlıklarına yol açar, 
Cilt ve saçlar üzerinde beslenmenin yetersiz olması nedeniyle olumsuz etkiler görülmesi,
Yemek yemenin üzerine sürekli kusulması ve ağza mideden gelen asit nedeniyle diş minelerinin hasar görmesi ve dişlerin çürümesi, en sık gözlenen belirtilerdir.