Bu düzenleme ile belirli işlem ve ödemelerin yapılabilmesi için vergi borcunun bulunmadığına dair belge alınması zorunluluğu genişletildi. Bu kapsamda, birçok kamu alacağı için artık ilgili belge talep edilecek.

YENİ DÜZENLEMEYLE HANGİ ALACAKLAR KAPSAMDA?

Borcu Yoktur Yazısı (1)

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan “Tahsilat Genel Tebliği Seri: A Sıra No: 1'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ile, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un uygulanmasına ilişkin önemli değişiklikler yapıldı. Bu tebliğle, belirli işlemlerin gerçekleştirilmesi için borcun bulunmadığına dair belgenin alınması şartı genişletildi. Artık vergi dairelerince tahsil edilen tüm kamu alacakları bu düzenlemeye dahil edilerek, işlem ve ödeme süreçlerinde daha fazla şeffaflık ve güvence sağlanması amaçlanıyor.

MUHASEBE VE HARCAMA BİRİMLERİ İÇİN YENİ SORUMLULUKLAR

Borcu Yoktur Yazısı (2)

Yeni tebliğ ile birlikte sadece muhasebe birimlerinin değil, harcama birimlerinin de borcun bulunmadığına dair belgeyi arama zorunluluğu getirildi. Bu birimler, belgeyi talep ederken geçerlilik süresine de dikkat etmek zorunda olacaklar. Bu düzenleme ile birlikte, borçsuzluk belgesi olmadan yapılacak işlemlerin ve ödemelerin önüne geçilmesi hedefleniyor. Böylece, kamu alacaklarının tahsilinde aksaklık yaşanmasının önüne geçilecek ve süreçler daha disiplinli bir şekilde yürütülecek.

GAYRİMENKUL SATIŞLARINDA YENİ KRİTERLER

Borcu Yoktur Yazısı (3)

Düzenlemenin bir diğer önemli noktası ise kanun kapsamında satışı yapılacak gayrimenkullere ilişkin ilan kriterlerinde yapılan değişiklikler. Bu kriterler, gayrimenkullerin satış sürecinde daha şeffaf ve adil bir yaklaşımın benimsenmesi amacıyla yeniden belirlendi. Bu düzenlemeyle, gayrimenkul satış ilanlarının daha kapsamlı ve detaylı olması sağlanarak, alıcılar ve satıcılar için daha güvenli bir ortam oluşturulması amaçlanıyor.

FAİZ VE GECİKME ZAMMI ORANLARINA İLİŞKİN GÜNCELLEMELER

Borcu Yoktur Yazısı (4)

Tebliğde ayrıca, daha önce belirlenmiş olan tecil faizi ve gecikme zammı oranlarına ilişkin güncellemeler de yer aldı. Ancak, bu düzenleme ile yeni bir faiz oranı veya gecikme zammı oranı belirlenmedi. Mevcut oranlar tebliğin ilgili bölümlerine eklenerek, uygulamada netlik ve süreklilik sağlandı.

Kaynak: Mehmet Fener