BİRLEŞMİŞ MİLLETLERİN TEMEL ORGANLARI NELERDİR?

Bu tarihten beri, 24 Ekim her yıl BM Günü olarak kutlanmaktadır. Birleşmiş milletler’in ana organları Genel Kurul, Güvenlik konseyi (BMGK), Ekonomik ve Sosyal Konsey (EKOSOK), Vesayet Konseyi, Uluslararası Adalet Divanı ve BM Sekretaryası’dır.

BM YE YENİ ÜYE KABUL ŞARTLARI NELERDİR?

BM Antlaşmasına göre örgüte üye olabilmek için devletlerin şu üç şartı yerine getirmesi gerekir: barışsever olmak, Antlaşmasının öngördüğü yükümlülükleri kabul etmek ve bu yükümlülükleri yerine getirebilecek kapasitede olmak. Bu şartlar şimdiye kadar hiçbir devletin üyeliğini engelleyecek şekilde yorumlanmamıştır.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER YARDIMCI ORGANLARI NELERDİR?

BMGK daimi üyeleri Ekonomik ve Sosyal Konseyi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği, Uluslararası Adalet Divanı. Bu başlıca organlar yardımcı organlar kurabilirler.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÖRGÜTÜNÜN KAÇ ANA ORGANI VARDIR?

Birleşmiş Milletlerin ana organları; Genel Kurul, Güvenlik Konseyi, Ekonomik ve Sosyal Konsey, Vesayet Konseyi, Uluslararası Adalet Divanı ve BM Sekreterliğidir.

SPECPOL KOMİTESİ NEDİR?

Special Political and Decolonization Committee (SPECPOL): Ortadoğu’da Sünni-Şii gerginliği sorunu. Çin’in Sincan Uygur özerk bölgesindeki siyasi gerilimin kaldırılması sorunu. Azınlıkların devlet organlarında temsil edilmesinin desteklenmesi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER 5 DAİMİ ÜYESİ KİM?

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜVENLİK KONSEYİ 5 DAİMİ ÜYESİ HANGİLERİ? Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde, kararları veto etme hakkı bulunan daimi üyeler Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Fransa, Çin Halk Cumhuriyeti ve Rusya ile on geçici üye ülke bulunur.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER TÜRKİYE VAR MI?

TÜRKİYE BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’E ÜYE Mİ? Türkiye, BM’nin kurucu üyelerindendir. Türkiye, BM’ye üye ülkeler arasındadır.

TÜRKİYE BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÜYESİ Mİ?

Birleşmiş Milletler (BM), II. Dünya Savaşı’ndan sonra Türkiye dahil olmak üzere 51 ülke ile birlikte kurulmuştur. Türkiye örgütün kurucu üyesi olmasının yanı sıra örgütteki en aktif üyelerden birisidir.

Editör: Ahmet Yavuz