Hükümet, zirai dondan zarar gören üreticilerin zararını telafi için çalışma başlatırken, Birecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Bilgin Group Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Bilgin’den dikkat çeken bir açıklama geldi.
Türkiye genelinde yaşanan kuraklık ve zirai don üreticileri olumsuz etkiledi. Üreticiler, yaşanan olumsuz hava koşulları ve yetersiz yağış nedeniyle rekoltenin düşmesinden endişe ederken, Nisan ayında yaşanan zirai don ise endişelerin artmasına neden oldu.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA
Zirai don sonrası yüreklere su serpen haberi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı ve zirai don sigortası olmayan çiftçilerimizin zarar gören mahsullerinin üretimi için yaptıkları harcamalarının hasar oranına göre karşılanması için Tarım Bakanlığımız çalışmalarına başladı. Tarım bakanımız konuyu çiftçilerimizle yakın istişare halinde yürütmesi için gereken talimatları verdik. Şahsen biz de yapılan bu çalışmaları büyük bir hassasiyetle takip edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.
BAKAN YUMAKLI’DAN AÇIKLAMA GELDİ
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. İbrahim Yumaklı ise, “Zirai don yaşanan illerimizde, il ve ilçe müdürlüklerimiz ile TARSİM ekiplerimiz ilk andan itibaren sahada üreticimizin yanında yer almakta, hasar tespit çalışmalarını titizlikle yürütmektedir. Zirai don sigortası olmayan ancak Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerimizin zarar gören mahsullerinin üretimi için yaptıkları harcamaları, hasarı oranında karşılayacağız" dedi.
DEVLET DESTEKLİ KREDİ ÖNERİSİ
Birecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Bilgin Group Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Bilgin, üreticilerin sesi oldu. İklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan kuraklık ve havaların soğuması ile meydana gelen Zirai Don olayları nedeniyle üreticilerin zor durumda olduğu kaydeden Bilgin, kamu bankaları tarafından üreticilere yönelik devlet destekli krediler sağlanması gerektiğini söyledi.
BİLGİN TALEPLERİ SIRALADI
Üreticilerin taleplerini sıralayan Bilgin, “Öncelikli olarak zarar gören çiftçilerimizin borçları kamu bankaları tarafından faizsiz olarak ertelenmeli. Hükümetin girişimleri ile yüzde 50 devlet destekli krediler yeniden açılmalı, uygun faiz oranları ile krediye erişim kolaylaştırılmalı” ifadelerini kullandı.