Alerjiye neden olan yiyeceklerin küçük bir miktarı bile, sindirim sorunları, kurdeşen veya hava yollarında şişlik  gibi belirtileri tetikleyebilir. Bazı insanlarda, bir gıda alerjisi, ciddi semptomlara veya hatta anafilaksi (alerjik şok) olarak bilinen hayatı tehdit edici bir reaksiyona neden olabilir.

Besin alerjisi, 3 yaşın altındaki çocukların yüzde 6 ila 8’ini ve yetişkinlerin yüzde 3’ünü etkilemektedir. Tedavi olmasa da, bazı çocuklar büyüdükçe besin alerjilerini atlatırlar. Gıda alerjileri genellikle gıda intoleransı olarak bilinen çok daha yaygın bir reaksiyonla karıştırılmaktadır. Gıda intoleransı bağışıklık sistemi reaksiyonu olmayan daha az ciddi bir durumdur.


Besin Alerjisi Belirtileri


Bazı insanlar için, belirli bir yiyeceğe karşı gelişen alerjik reaksiyon rahatsız edici olabilir ancak ciddi etkileri olmayabilir. Bazı insanlarda ise alerjik reaksiyona neden olan gıda reaksiyonu korkutucu ve hatta yaşamı tehdit edici olabilir. Besin alerjisi semptomları, genellikle söz konusu gıda tüketildikten birkaç dakika ya da iki saat içinde gelişir.

Alerjik reaksiyon belirtileri cilt, gastrointestinal sistem, kardiyovasküler sistem ve solunum sistemini içerebilir. Reaksiyonlar aynı anda vücudun farklı kısımlarını etkileyebilir (örneğin, döküntü ile birlikte görülen bir karın ağrısı).

 Aşağıdaki yakınmalardan biri veya birkaçı ile ortaya çıkabilir:

Kusma ve/veya mide krampları,
Ürtiker (Kurdeşen),
Nefes darlığı,
Hırıltı,
Tekrarlayan öksürük,
Şok veya dolaşımın bozulması, yutma zorluğu ve boğazda takılma hissi,
Konuşma veya nefes alma becerisini etkileyecek şekilde dilin şişmesi,
Zayıf nabız,
Derinin soluk veya mavi renklenmesi,
Baş dönmesi veya bayılma hissi,
Nefes almayı engelleyen ve vücudu şoka sokan, hayati tehlike arz eden bir reaksiyon olan anafilaksi durumunun gelişmesi.


Besin Alerjisinde Tanı


Gıda alerjisi, genellikle tetikleyici yiyecekler yenildiğinde bir tür reaksiyona neden olur. Belirtiler kişiden kişiye değişebilir ve her reaksiyonda her zaman aynı belirtiler ortaya çıkmayabilir. Bir sonraki reaksiyonun ne kadar ciddi olacağını tahmin etmek imkansızdır ve besin alerjisi  olan tüm hastalara, ilk müdahalenin epinefrin (adrenalin) ile yapılması gerektiği ve ölümcül bir reaksiyon olan anafilaksi riski konusunda dikkatlice bilgi verilmelidir.

Besin alerjileri her yaşta görülebilirken, çoğu besin alerjisi erken çocukluk döneminde görülür. Bir besin alerjisinden şüpheleniyorsanız, ayrıntılı tıbbi hikayenizi alacak olan bir alerji uzmanına görünmek faydalı olacaktır; bu alerji uzmanı hangi testlerin yapılacağına karar verir (varsa) ve bu bilgiyi bir besin  alerjisinin olup olmadığını belirlemek için kullanır. Tanı koymak için alerji uzmanları hastanın tıbbi geçmişi ve semptomları hakkında detaylı sorular sorarlar. 


En Çok Alerji Yapan Besinler


Yetişkinlerde, besin alerjilerinin çoğu aşağıdaki bazı proteinler tarafından tetiklenir:

Karides, ıstakoz ve yengeç gibi kabuklu deniz ürünleri,
Yer fıstığı,
Ceviz ve fındık gibi ağaç fıstıkları,
Balık.
Besin alerjileri yaygın olarak aşağıdaki proteinler tarafından tetiklenir:

Yer fıstığı,
Kabuklu ağaç yemişleri,
Yumurta,
İnek sütü,
Buğday,
Soya.