Özellikle enflasyonla mücadelede hükümetin öncelikli konularından biri olan kredi kartı kullanımına ilişkin bankalardan önemli çağrılar yapılıyor. Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, tüketimin kontrol altına alınması için kredi kartlarına sınırlama getirilmesi gerektiğini belirtti.
KREDİ KARTI FAİZLERİNDE ARTIŞ VE TÜKETİM SORUNU
Kredi kartı kullanımının artması, tüketimin de aynı oranda yükselmesine neden oluyor. Recep Baştuğ, kredi kartı faizlerinin düşük kalması sebebiyle tüketicilerin bu kanala yöneldiğini vurguladı. Geçtiğimiz yıl kredi kartlarında yüzde 50’lik bir artış yaşandığını belirten Baştuğ, "Bu yıl ise kredi kartı kullanımında büyümenin önüne geçecek adımlar atılmalı" dedi. Ayrıca Baştuğ, mevduat faizlerinin de ortalama bir seviyeye oturduğunu ifade etti.
SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEK İÇİN ADANA'DA BULUŞMA
Garanti BBVA'nın "İhracatta Sürdürülebilir Gelecek" buluşmasının beşincisi Adana’da gerçekleştirildi. Bu etkinlikte Adanalı iş insanları ve gazetecilerle bir araya gelen Baştuğ, ekonomiye yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu. Baştuğ, geçen yıl kredilerde yüzde 50 artış yaşandığını ve bu yıl büyüme hızının yavaşlamasına rağmen kredi kartlarıyla ilgili büyümenin önüne geçilmesi gerektiğini belirtti.
KREDİ KARTLARINA SINIRLAMA VE TÜKETİMİN AZALTILMASI
Baştuğ, geçen yılın tüketim odaklı büyüme gösterdiğini, bu nedenle tüketimin kontrol altına alınması gerektiğini ifade etti. "Ülke olarak tüketimle ilgili sakinleşmemiz, daha az tüketmemiz ve büyümeyi başka kaynaklardan elde etmemiz lazım" dedi. Parasal sıkılaşma politikaları çerçevesinde bankaların bireysel kredilerde yüzde 2 büyüme sınırına dikkat ettiğini ve bu sınırı aşmaları halinde ciddi cezalarla karşı karşıya kaldıklarını hatırlattı.
ENFLASYONLA MÜCADELEDE KARARLILIK VURGUSU
Baştuğ, enflasyonun Mayıs ayında zirve yapmasının beklendiğini ve yılın ikinci yarısında baz etkisiyle düşüş trendine gireceğini söyledi. Merkez Bankası’nın yıl sonu hedefinin yüzde 38-42 bandında olduğunu belirten Baştuğ, kendi tahmininin ise yüzde 45 seviyesinde olduğunu kaydetti. Enflasyonla kalıcı mücadelenin 2025 yılında da kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ
Enflasyonda yaşanacak düşüşle birlikte ekonomik rahatlamanın görüleceğini ifade eden Baştuğ, Merkez Bankası'nın gerektiğinde parasal sıkılaştırmaya devam edeceğini ancak faiz artışının gerekmeyeceğini düşündüklerini belirtti. Enflasyonun yüzde 40'lı seviyelere inmesiyle birlikte faiz indiriminin de gündeme gelebileceğini ve bunun son çeyrekte gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.
KREDİ TALEBİNİN DÖVİZ CİNSİNE KAYMASI
Kurda öngörülebilirliğin artmasıyla kredi talebinin döviz cinsinden kredilere kaydığını belirten Baştuğ, "TL kredilerdeki yüksek faiz oranları nedeniyle döviz cinsinden kredi kullanımı arttı" dedi. Bu durumun, Türk bankalarının döviz cinsinden kredi vermeyi öğrenmeleri ve Türk şirketlerinin de döviz cinsinden kredi kullanmayı tercih etmeleriyle ilgili olduğunu ifade etti.
SEÇİM SONRASI DÖVİZ GİRİŞİ
Recep Baştuğ, seçim sonrası dışarıdan 20 milyar dolara yakın bir döviz girişi olduğunu ve TL’ye dönüş oranının arttığını belirtti. "Şu anda gelen paralar yatırım için gelen paralar değil. En büyük miktar swapla gelen para, ikinci büyük para Türk eurobondlarına geldi. Sonrasında TL Hazine bonolarına ve borsaya geldi. Rakam her geçen gün artıyor" dedi.
MEVDUAT FAİZLERİ
Mevduat faizleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Baştuğ, TL mevduat müşterisinin aldığı faiz oranlarının yüzde 50 seviyelerinde olduğunu belirtti. KKM'den TL’ye dönüş oranlarının değişkenlik gösterdiğini ve bu durumun faiz oranlarını etkilediğini ifade etti.
Bu kapsamlı değerlendirmeler, Türkiye'de kredi kartı kullanımının kontrol altına alınması ve enflasyonla mücadele için atılması gereken adımların önemini ortaya koyuyor. Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ’un açıklamaları, ekonominin geleceği hakkında önemli ipuçları sunuyor.