Bakan Bayraktar, elektrik kesintileri, doğalgaz fiyatları, yenilenebilir enerji kaynakları ve nükleer enerji gibi konularda bilgi verdi.

Bakan Bayraktar, yaz saati uygulamasının devam edip etmeyeceği yönündeki bir soru üzerine, yaz saati uygulamasının yıl boyunca sürdürülmesinin hem enerji tasarrufu hem de güneş ışığından daha fazla yararlanma açısından daha faydalı olduğunu söyledi. Bayraktar, “Yaz saati uygulaması, 2016 yılından beri yıl boyunca uygulanıyor. Bu uygulama sayesinde yılda yaklaşık 1 milyar lira civarında enerji tasarrufu sağlıyoruz. Ayrıca, yaz saati uygulaması, güneş ışığından daha fazla yararlanmamızı, sosyal hayatımızı ve iş verimliliğimizi artırmamızı sağlıyor. Bu nedenle, yaz saati uygulamasının devam etmesi yönünde bir kararımız var. Kış saatine geçmeyeceğiz” dedi.

Bakan Bayraktar, yaz saati uygulamasının Türkiye’nin coğrafi konumu ve saat dilimi ile uyumlu olup olmadığına ilişkin bir soruya ise, “Türkiye, Doğu Avrupa Saati’nde bulunuyor. Türkiye’nin en doğusu ile en batısı arasında 1 saat 16 dakikalık zaman farkı var. Bu farkı ortadan kaldırmak için, Türkiye 30. doğu meridyeninin saatini kullanıyor. Bu da Türkiye saatinin UTC’den iki saat ileride olması anlamına geliyor. Yaz saati uygulaması ile Türkiye saati UTC+3 oluyor. Bu uygulama, Türkiye’nin güneş ışığından daha fazla yararlanmasını sağlıyor. Bu konuda yapılan araştırmalar, yaz saati uygulamasının Türkiye’nin coğrafi konumu ve saat dilimi ile uyumlu olduğunu gösteriyor” diye cevap verdi.

Bakan Bayraktar, yaz saati uygulamasının tarihçesi hakkında da bilgi vererek, “Türkiye’de yaz saati uygulaması, 1940 yılında başladı. 1952-1961 ve 1965-1972 yılları arasında uygulama askıya alındı. 1973 yılından itibaren uygulamaya aralıksız devam edildi. 2008 yılında Enerji Bakanlığı, GMT+2,5 zaman diliminin oluşturulup kullanılmasını önerdi ancak bu öneri kabul görmedi. 2013 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yaz saati uygulamasının kaldırılması yönünde karar aldı ancak bu karar da uygulanmadı. 2016 yılında Bakanlar Kurulu, yaz saati uygulamasının yıl boyunca devam etmesine karar verdi. Bu karar, Danıştay tarafından iptal edildi ancak Bakanlar Kurulu, kararı tekrarladı. 2018 yılında ise sürekli yaz saati uygulamasında kalınmasına karar verildi” dedi.

Bakan Bayraktar, yaz saati uygulamasının diğer ülkelerde nasıl uygulandığına dair bir soruya ise, “Yaz saati uygulaması, dünyada yaklaşık 70 ülkede uygulanıyor. Avrupa Birliği ülkeleri, martın son pazar günü saatleri bir saat ileri alıyor ve ekimin son pazar günü saatleri bir saat geri alıyor. ABD, Kanada, Meksika, Brezilya, Şili, Avustralya, Yeni Zelanda gibi ülkeler de yaz saati uygulamasını benzer şekilde uyguluyor. Ancak bu ülkelerde uygulamanın başlangıç ve bitiş tarihleri farklılık gösterebiliyor. Bazı ülkeler ise yaz saati uygulamasını kaldırdı veya hiç uygulamadı. Örneğin, Rusya, 2011 yılında yaz saati uygulamasını kaldırdı. Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Türkmenistan, Pakistan, Suudi Arabistan, Endonezya gibi ülkeler ise hiç yaz saati uygulaması yapmadı” diye konuştu.