Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Konya Büyükşehir Belediyesi Taş Bina'da düzenlenen Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'nde, Türkiye ekonomisinin dışa açık olduğunu söyledi.

İHRACATTA GİDİŞAT İYİ

Türkiye'nin geçen yıl itibarıyla 618 milyar dolar dış ticareti olduğunu söyleyen Bolat, şöyle konuştu:

"Şunu sevinçle ifade edebilirim ki mal ihracatında da hizmet ihracatında da iyi gidiyoruz. Temmuz ayında çıkışımız başladı. Yıla iyi başlayamadık. Çünkü geçen yılın ortalarında başlayan küresel talep daralması, dünyayı üretimde de durgunlaşmaya doğru götürdü. Dünya ticareti ise birçok ürünlerde fiyatların düşmesiyle gerileme sürecine girdi. Yani mukayese için söylüyorum, 2022'de dünya ihracatı yüzde 5 büyürken bu sene yüzde 0,8'de kalacak. Bu, Dünya Ticaret Örgütü'nün tahmini rakamı.

Dünyanın büyüme oranı da geçen yıl yüzde 3,5'iken bu yıl ortalama yüzde 3 olacak. Burada motor ülkelerden Çin yüzde 5 civarında bir büyüme yakalayabilir. ABD, şu ana kadar yüzde 2 civarında bir büyüme elde etti. Avrupa Birliği ise yüzde 0,5 civarında, bizim için önemli bir pazar olan Almanya ise şu ana kadar ekside büyüme olarak. Bu ithalatlarına da yansıyor. İthalatlarında özellikle Avrupa ülkelerinin yüzde 5 ila 20 arasında. Ülkeden ülkeye değişen bir azalış var. Demek ki dünyada şartlar bu sene iyi değil."

Editör: Aylin Cıkcık