Avrupa Komisyonu, Schengen vizesi ücretlerini arttırmak için bir taslak hazırladı. Taslak, yetişkinler için Schengen vizesi ücretinin 80 eurodan 90 euroya, çocuklar için ise 40 eurodan 45 euroya çıkmasını öneriyor. Bu, yüzde 12’lik bir zam anlamına geliyor.
AB, ayrıca, sınır dışı edilen kişileri geri kabul etmekte isteksiz davranan ülkeler için vize ücretlerini daha da yükseltmeyi planlıyor.
Schengen vizesi, AB ve Schengen bölgesine 90 günlük vize muafiyeti olmayan ülkelerin vatandaşlarına veriliyor. Taslak, yasalaşırsa, fiyat artışı birkaç ay içinde uygulanacak.
Avrupa Komisyonu, 2 Şubat’ta taslağı sundu. Taslak, aralık ayında üye devletlerden uzmanların büyük çoğunluğunun desteğini almıştı. Taslak, 1 Mart’a kadar geri bildirime açık olacak. Bu sürede AB vatandaşları, taslağa ilişkin görüşlerini belirtebilecek ve taslağı onaylayıp onaylamadıklarını söyleyebilecek. Daha sonra AB, taslağı Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde yayınlayacak ve 20 gün sonra yürürlüğe girecek.
Avrupa Komisyonu, fiyat artışının AB’deki enflasyon oranının yükselmesinden kaynaklandığını belirtti.