Dış parazitlerle mücadele etmek, kovanı beslemek ve arıları korumak için yapılan çalışmaların aslında diğer sezona verimli başlamak için yapıldığını belirten Gaziantep Arıcılar Birliği Başkanı Nebi Koca arıcıların çalışmaları ve sezon durumu hakkında bilgi verdi. 


ARICILIK MESLEĞİNE TALEP YOĞUN 
Arıcılık mesleğine kötü geçen bir sezondan sonra bile yoğun bir talep olduğunun belirten Koca, ‘’Arıcılık yapmak isteyen arkadaşlarımızın sayısı gün geçtikçe artıyor. Bizde birlik olarak hem Avrupa birliği projeleri kapsamında kurs ve eğitimler düzenliyoruz, hem halk eğitim kursları aracılığıyla eğitimler düzenliyoruz. Şu anda da arıcılığa yoğun bir ilgi ve talep var.’’ şeklinde konuştu. 


ARTAN MALİYETLER FİYATLARA YANSITILAMIYOR
Artan girdi maliyetlerin ve verim düşüklüğünün fiyatlara yansıtılamadığı için üreticilerin hem mağdur olduklarını hem de motivasyon kaybı yaşadıklarını dile getiren Koca, şunları kaydetti:
“Türkiye’de çalışan arıcıların tamamı arılarını yıl içerisinde 3 bin ila 7 bin km gezdirmek zorunda. Artan benzin fiyatlarında bu mesafe kısıtlanıyor. Çünkü maliyeti gerçekten çok fazla bu da bal fiyatlarına yansıması gerekiyor. Ama artan girdi maliyetleri ve enflasyona oranla fiyatlar ile enflasyona yansıtılamıyor. Bu konu ile ilgili Türkiye arıcılar birliği olarak Tarım Bakanlığından her çiftçiye yapıldığı gibi bizlere de benzin desteği yapılması konusunda taleplerimiz var. İnşallah bu talepler yerine gelirse arıcılarımızın yükü bir nebze de olsa hafiflemiş olur.’’

MEHMET FENER 

Editör: Aylin Cıkcık