Mutfakların vazgeçilmezi Araban sarımsağı, tam doğal bir antibiyotik. Peki, sarımsağın kabukları ne işe yarar? Sarımsak kabukları, çoğu zaman çöpe atılır, ancak bu kabuklar da sarımsak kadar faydalıdır. İşte, sarımsak kabuğunun bilinmeyen mucizeleri…

Gaziantep'in önemli tarım ürünlerinden biri olan Araban sarımsağının Avrupa Birliği'nde tescili için son aşamaya gelindi.

İklim koşulları nedeniyle erken yetişmesi özelliğiyle bilinen Araban sarımsağı, iri dişli, yüksek aromalı, ayıklanması kolay, mineral ve vitamin açısından zenginlik gibi özellikleriyle öne çıkıyor.

Türkiye'nin sarımsak ihtiyacının dörtte birinin karşılandığı Araban Ovası'nda yetişen Araban sarımsağı, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir ürün.

Araban Sarımsağı iri, albenisi yüksek, baş kabuğu ve diş kabuk rengi beyaz, diş et rengi krem-sarı olan bir sarımsaktır. Allium Sativum L. türüne aittir. İklim ve yetiştirme koşulları nedeniyle erkenci bir sarımsak olan Araban Sarımsağı başının enine kesiti oval, boyuna kesiti eliptiktir. Baş kabuğunda ve dişlerde antresiyon şeritleri mevcuttur. Her başta yer alan diş sayısı ortalama 10-15 adet ve ortalama diş ağırlığı 4-7 g’dır. Her baş sarımsakta koruyucu kabuk sayısı 5-10 adet arasındadır. Baş iriliği yetiştirme koşullarına bağlı olarak 100 g’a kadar ulaşabilmekle beraber, ortalama irilik 40-60 g arasındadır. Baş çapı ortalama 40-50 cm arasındadır. Kabuğundan kolay ayrılır. Kokusu keskin ve kuru madde oranı %37 ila %42 aralığındadır. Selenyum elementi içermesi ve içerdiği sarımsağa kokusunu veren allylpropyldisülfid (C6H12S6) miktarının yüksek olması sebebiyle Araban Sarımsağının aroması ve kokusu keskindir. Mineral madde ve vitamin açısından zengindir.

SARIMSAK KABUĞUNUN BİLİNMEYEN MUCİZELERİ

Mutfakların vazgeçilmezi sarımsak, doğal bir antibiyotik olarak vücudumuzu enfeksiyonlara karşı korur, bağışıklık sistemimizi güçlendirir, kalp ve damar sağlığımızı destekler. Peki, sarımsağın kabukları ne işe yarar? Sarımsak kabukları, çoğu zaman çöpe atılır, ancak bu kabuklar da sarımsak kadar faydalıdır. Sarımsak kabukları, ciltten saça, sindirimden antioksidana kadar pek çok alanda sağlığımıza katkıda bulunur. İşte, sarımsak kabuğunun bilinmeyen mucizeleri…

Sarımsak Kabuğunun Bilinmeyen Mucizeleri

Sarımsak, içinde bulunan allisin adlı bir bileşik sayesinde vücudumuzu enfeksiyonlara karşı korur. Sarımsak kabukları da bu bileşiği içerir ve enfeksiyonlara karşı savaşır. Sarımsak kabukları, soğuk algınlığı, grip, boğaz ağrısı, bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesine ve tedavisine yardımcı olur. Ayrıca, sarımsak kabukları, mantar, bakteri ve virüs gibi zararlı mikroorganizmalara karşı da vücudumuzu savunur.

SARIMSAK KABUĞUNUN FAYDALARI

Sarımsak kabukları, en az 6 farklı antioksidan bileşen içerir. Bu bileşenler, kalp ve damar sağlığımızı korur, bağışıklık sistemimizi güçlendirir, A, C ve E vitaminleri sağlar, cildimizi daha sağlıklı ve genç görünmesini sağlar, yaşlanma belirtilerini geciktirir, kolesterol seviyemizi düşürür. Sarımsak kabuklarında bolca bulunan quercetin, yaşlanmaya bağlı ince çizgileri ve kırışıklıkları azaltır, cilt dokusunu iyileştirir, iltihaplanmayı ve serbest radikalleri önler.

Sarımsak kabukları, saç dökülmesini önler ve saç büyümesini teşvik eder. Sarımsak kabukları, saç foliküllerini uyarır, saç derisini besler ve saç köklerini güçlendirir. Ayrıca, sarımsak kabukları, saç derisinde oluşabilecek mantar ve bakteri enfeksiyonlarını tedavi eder, kepek oluşumunu engeller ve saçları daha parlak ve yumuşak yapar.

Sarımsak Kabuğunun Faydaları

SARIMSAK KABUKLARI SİNDİRİM SİSTEMİNİ DÜZENLER

Sarımsak kabukları, sindirim sistemimizin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Sarımsak kabukları, bağırsak hareketlerini artırır, kabızlığı önler ve rahatlatır, bağırsak florasını dengeler, bağırsaklardaki zararlı bakterileri öldürür ve faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlar. Ayrıca, sarımsak kabukları, mide ülseri, gastrit, reflü gibi mide rahatsızlıklarının tedavisine de katkıda bulunur.

Sarımsak kabuğunun faydaları, sarımsak kadar değerli olduğunu gösteriyor. Sarımsak kabukları, enfeksiyonlara karşı savaşır, antioksidan zenginidir, saç sağlığını destekler ve sindirim sistemini düzenler. Sarımsak kabuklarını değerlendirmek için çeşitli yöntemler vardır. Sarımsak kabuklarından çay veya su yapabilir, bitki çaylarına ekleyebilir, çorbalarınıza koyabilir veya kurutup toz haline getirebilirsiniz. 

Muhabir: BAHRİ UÇAR