Padişah sofralarından günümüze kadar uzanan Alinazik kebabı özellikle ilkbahar ve yaz aylarında acısız patlıcanlar sayesinde daha lezzetli olmaktadır. İşin en önemli noktası patlıcanların közlenmesinden ve sağlıklı bir biçimde temizlenmesinden geçmektedir.
ALİ NAZİK İÇİN GEREKLİ MAZLEMELER ( ETTEN )
600 gram kuşbaşı dana eti
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı kekik
1/2 tatlı kaşığı pul biber
1/2 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı karabiber
SARIMSAKLI YOĞURTLU PATLICAN İÇİN GEREKLİ MALZEMELER:
4 adet büyük boy patlıcan
2 su bardağı süzme yoğurt
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 çay kaşığı tuz
SERVİS İÇİN GEREKLİ MALZEMELER (İSTEĞE BAĞLI) :
1 adet orta boy domates
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 adet orta boy yeşil biber
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet tırnak pide
ALİ NAZİK YAPILIŞI:
1- En önemli malzemelerden olan patlıcanları közleme ile işe başlayın. Patlıcanları közlemeden önce birkaç çizik ya da delik açarak közleme sırasında patlamamasını sağlayın.
2- Közleme tavası, mangal ateşi ya da direkt ocak üzerinde patlıcanlarınızı közleyin.
3- Yemeklik olarak doğranan soğanları renk değiştirene kadar kavurun ve kavurma işlemi sonrasında soğanı dana eti ile karıştırın. Bir miktar daha kavurma işlemine devam edin. Etler hafif mühürlendikten sonra 25 dakika kadar hafif ateşte pişirmeye devam edin. Etler tam suyunu çekmeden pişirme işlemini durdurun.
4- Sonrasında etinize baharatlarınızı ve tereyağını ekleyerek tuzunuzu atın. Tuz attıktan sonra maksimum 10 dakika daha ateş üzerinde kalması yeterlidir.
5- Bir yandan közlenen ve soğuyan patlıcanlarınızı ister, koyun ister süzme yoğurt ile karıştırarak sarımsak ve zeytinyağını ekleyin. Tuzunu atmayı sakın ihmal etmeyin.
6- Restoran usulü keseceğiniz pidelerinizi ve bunun yanına serviste kullanacağınız közlenmiş domates, közlenmiş biber malzemelerini hazırlayın. Dilerseniz domates ve biberi yağda da kızartabilirsiniz.
7- Alt kısmını sarımsaklı yoğurt patlıcan karşımı ile dolduracağınız tabağınızın üst kısmına etlerinizi, onun üzerine de biber domates ve pidenizi yerleştirin.
8- Bu sıralama da arzuya göre taban hariç diğer iki kat arasında değişiklik yapabilirsiniz. Ancak pideleri ortaya alacaksanız lokmalık kesmeniz gerekmektedir.
9- Minik bir tavada eritilen tereyağına acı ya da tatlı toz biber ekleyerek iyice yanmasını bekleyin. Ve bu eşsiz tabağın üzerine bu sosu gezdirerek sunumu tamamlayın.