Gaziantep’in coğrafi işaret olarak tescillenen yöresel lezzetlerinden Antep Şiveydizi nasıl yapılır? İşte Gaziantep usulü Antep Şiveydizi tarifi…

Gastronomi şehri Gaziantep'in coğrafi işaret olarak tescillenen yöresel lezzeti şiveydiz, Gaziantep mutfağının en ünlülerinden biridir. 2028 yılından tescillen Antep Şiveydizi tarifini sizler için derledik.

Taze sarımsak, taze soğan, et, nohut ve süzme yoğurt kullanılarak yapılan Antep Şiveydizi, Antep mutfağında yer alan sebzeli yoğurtlu yemeklerin en ünlülerinden biridir.

Antep Şiveydizi nasıl yapılır? İşte Gaziantep usulü Antep Şiveydizi Tarifi…

Antep Şiveydizi Nasıl Yapılır Gaziantep Usulü Şiveydiz Tarifi (1)

Antep Şiveydizi Malzemeleri

1 kilogram taze sarımsak

500 gram pırasa

Yarım kilogram kemikli et (kuzu ya da dana)

300 gram süzme yoğurt

Tuz

Karabiber

1-2 su bardağı haşlanmış nohut

Üzeri İçin;

Sıvı yağ

Nane

Antep Şiveydizi Nasıl Yapılır Gaziantep Usulü Şiveydiz Tarifi (2)

Antep Şiveydizi Malzemelerin Özellikleri

Taze Soğan: Şiveydiz yapımında kullanılacak olan taze soğan etli, kalın olmalıdır. Kabukları ve baş kısmı ayıklanan soğanın beyaz kısmı kullanılır, yeşil kısmı ayrılır.

Taze Sarımsak: Şiveydiz yapımında kullanılacak olan taze sarımsak etli kalın olmalıdır. Sarımsakların kabukları ve baş kısmı ayıklanır (Antep Şiveydizi'nde sarımsağın beyaz kısmı kullanılır, yeşil kısmı ayrılır).

İri Kuşbaşı ya da Kemikli Koyun Eti: Kullanılacak olan et koyun eti olup, isteğe göre kuşbaşı ya da kemikli et olabilir. Kullanılacak et Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği’ne uygun olmalıdır.

Nohut: İçinde yabancı, yenik, küflü tane bulunmamalıdır.

Yumurta: Taze olmalı; kokmuş, çatlamış olmamalıdır.

Süzme Yoğurt: Ekşimemiş ve taze olması gerekir.

Sadeyağ veya Zeytinyağı: Sadeyağ, tereyağının eritilerek üzerinde biriken suyun alınması ile oluşur. Antep Şiveydizi'nin üzerine (yüzüne) dökmek üzere isteğe göre zeytinyağı veya sadeyağ kullanılabilir.

Nane: Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği’ne uygun olmalıdır.

Karabiber: Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği’ne uygun olmalıdır.

Antep Şiveydizi Nasıl Yapılır Gaziantep Usulü Şiveydiz Tarifi (4)

Antep Şiveydizi Nasıl Yapılır?

Öncelikle eti haşlıyoruz düdüklü tencerede.

Yeşil sarımsakları yeşil sap kısımlarına kadar resimdeki boyutta kesiyoruz. Pırasaları da aynı şekilde kesip, suya koyuyoruz.

Birkaç kez suyunu döküp, tekrar suda bekletiyoruz. Bu işlem sarımsak ve pırasanın kokusunu giderir.

Pişen etleri düdüklü tencereden çıkartıyoruz. Et suyunu süzüp, tekrar düdüklü tencereye koyup içine doğranmış, suda bekletilmiş sarımsak ve pırasayı süzüp, düdüklü tencereye koyup 10 dakika pişiriyoruz.

Pişen sebzelerin içine nohut ve etleri koyup, tuzunu ayarlıyoruz.

Ayrı bir kapta yoğurdu çırpıyoruz. Daha sonra, yemeğin suyundan azar azar yoğurdun içine döküp ılıtıyoruz ve ılınan yoğurdu, yemeğe karıştırıyoruz.

Üzerine karabiber ilave edilir ve daha sonra sıvı yağ ile nane yakılıp, üzerine dökülür ve servise hazır hale gelir.

Şiveydiz İçin Püf Noktalar

Nefis bir Gaziantep yemeği olan şiveydiz için; et ve nohut önceden ayrı ayrı haşlanmalıdır.

Yeşil sarımsaklar ve pırasalar, kokusunun giderilmesi için, birkaç kez suda bekletilip suyu süzülmelidir.

Yemeğe ilave edilecek olan yoğurt, ayrı bir yerde çırpılmalı ve yemeğin suyu ile ılıtılarak eklenmelidir.

Kaynak: BAHRİ UÇAR