UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne eklenmesi için bir dosya hazırlanıyor. Bu çerçevede düzenlenen yazım çalıştayı, bir törenle başladı.
Antep İşi Nakışı, Gaziantep’in çeyizlerinde vazgeçilmez bir yer tutuyor. Bu sanatın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için başlatılan çalışma, uzman bir ekip tarafından yürütülüyor. Bu ekip, Antep İşi El Nakışı’nın UNESCO listesine girebilmesi için gerekli dosyayı hazırlıyor.
ÇALIŞTAYIN AÇILIŞI
Çalıştayın açılışı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Selim Terzi’nin katılımıyla Gaziantep Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıda, Antep İşi’nin serüvenini anlatan “İlmek İlmek Antep İşi” adlı kısa film gösterildi.
HER ANTEP İŞİ’NDE FARKLI BİR HİKAYE
Başkan Fatma Şahin, açılış toplantısında yaptığı konuşmada, Antep İşi’nin her bir parçasında farklı bir hikaye olduğunu belirtti. Şahin, “Antep İşi, büyük bir sabır gerektiriyor. Her bir işlem, iğne ile kuyu kazma gibi. Ancak her bir işlemde, genç bir kızın aşkını, özgür olmak isteyen birinin kuşunu görüyorsunuz. Her Antep İşi’nde farklı bir hikaye var. İnsanlar, yüreklerindeki sesi bu işlerle yansıtmak istiyorlar. Bu sesle dünyaya seslenmek istiyorlar. Bunu geleceğe taşımak hepimizin üzerinde bir sorumluluk” dedi.
GEÇMİŞTEN GELECEĞE BİR MİRAS
Başkan Şahin, her bir nakışın diğerinden farklı ve özgün olduğunu belirtti ve çocukluğundan beri Antep İşi ile ilgili anılarını paylaştı. Şahin, “Burada bir hayat, bir hikaye, bir ekonomi var. Bu eserleri dünyaya tanıttığımızda uluslararası bir vizyon ve pazara girmiş olacağız. Bizim değerlerimiz çok büyük. Bunu dünyaya iyi pazarlarsak bir ekonomi oluşacak. Uluslararası bir dünya başka bir yere gidiyor. Bunu iyi yakaladığımızda bu şehri kültürel mirasın başkenti yapabiliriz. Anadolu bu zaten. Biz örnek ve lider bir şehiriz. Annelerden aldığımız geçmişi gelecek nesillere taşıyacağız. Yeni dönemde bunun için Tasarım A.Ş.'yi kuracağız. UNESCO’ya girdiğimizde bunu dünyaya çok iyi tanıtacağız” ifadelerini kullandı.
ÇOCUKLARIMIZI BU MİRASLARLA TANIŞTIRMAK İÇİN ÇOK ÇABALIYORUZ
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Selim Terzi, kurum olarak 2016 yılından itibaren listeler için yoğun çalışmalar başlattıklarını belirtti. Terzi, “Dün akşam ufak bir araştırma yaptım. Büyükşehir Belediyesi’nin kanalına girdim ve Antep İşi ile ilgili videoda ‘Gönülden geçen, dile gelemeyen duyguların ilmek ilmek dokunduğu el sanatı, yüzlerce yıllık bir gelenek, ipliğin motifler ile olan aşkı’. Bu mirasların yaşatılması, önce bugüne sonra geleceğe taşınması konusunda neler yapabiliriz, bunları çalışmaya başladık. Özellikle çocuklarımızı bu miraslarla tanıştırmak için çok çabalıyoruz” diye konuştu.