Avrupa Birliği Komisyonu’nun Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) verilerine göre, yapılan kontrollerde fıstıklarda ‘en zehirli’ tür olarak bilinen Aflatoksin B1 bulundu. Yunanistan sınırında yapılan kontrol ve analizlerde Antep Fıstığında yüksek seviyede Aflatoksin B1 tespit edildi. İzin verilen seviyenin 5 katına çıktığı belirlenen Aflatoksin sonrası, ürün Türkiye’ye iade edildi.

008 2024 12 Ocak 25 Ocak 24 20240110 2 62044638 96621411

AFLATOKSİN TEHLİKESİ BÜYÜYOR

Son dönemlerde yapılan Antep Fıstığın ihracatında sıkça görülen Aflatoksin sonrası gözler, ihracatçı firmalara çevrildi. Son dönemlerde sıkça rastlanan Aflatoksin nedeniyle Antep Fıstığının sınırdan geri dönüşü, dikkat çekiyor. Gaziantep’in tescilli ürünü Antep Fıstığında ihraç edilen ürünlerin daha iyi koşullarda muhafaza edilmesi elzem görünüyor. Saklama ve taşıma koşulları neticesinde oluştuğu ifade edilen Aflatoksin tehlikesine karşın alınacak önlemler ise merak konusu oldu.

Fistik Aa 1659236

AFLATOKSİN NEDİR?

İnsan gıdalarında, tahıllarda, yemlerde ve her türlü kuru yiyeceklerde rutubetin artmasına ve sıcaklığa bağlı olarak, mantar türleri hızla üreyerek mikotoksin (küf zehri) denilen zararlı bir toksin (zehir) üretirler. Bunların en önemlisi Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus küflerinin oluşturduğu “Aflatoksin”dir. Aflatoksinler, kuvvetli zehir ve kanserojen maddelerdir. En zehir etkili olanı hem kanser hem de gen yapısını değiştirebilen Aflatoksin B1'dir.

Kaynak: Ayhan Duman