Türkiye'den Almanya'ya ihraç edilmek üzere yola çıkan ve Bulgaristan'da analiz yapılan Antep fıstıklarında güvenli limitin 3,2 katı Aflatoksin B1 ve 2,8 katı Aflatoksin maddesine rastlandı. Daha önce de yaşanan benzer vakalar sonrasın gözler Antep Fıstığına çevrildi.

Fıstık (2)-1

AFLATOKSİN NEDİR?

İnsan gıdalarında, tahıllarda, yemlerde ve her türlü kuru yiyeceklerde rutubetin artmasına ve sıcaklığa bağlı olarak, mantar türleri hızla üreyerek mikotoksin (küf zehri) denilen zararlı bir toksin (zehir) üretirler. Bunların en önemlisi Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus küflerinin oluşturduğu “Aflatoksin”dir. Aflatoksinler, kuvvetli zehir ve kanserojen maddelerdir. En zehir etkili olanı hem kanser hem de gen yapısını değiştirebilen Aflatoksin B1'dir.

Kaynak: Nevre Duman