Gaziantep ve bölge ekonomisi için büyük önem taşıyan 'Yeşil Altın' Antep fıstığında hasat başlıyor. Ancak çiftçiler hasat öncesi endişeli. Bu yıl “var yılı” olan Antep fıstığında bu sezon boş oranın yüksek olması bekleniyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DOLAYSIYLA FISTIKTA BOŞ ORANI YÜKSEK!

Gaziantep’in en önemli tarım ürünlerinin başında gelen Antep fıstığı hasadı için çiftçiler gün sayıyor ancak geçtiğimiz yıl rekolte düşüklüğü yaşanan Antep fıstığında bu yıl se başka bir tehlike bekliyor.

Bu yıl “var yılı” yılı dolaysıyla yüksek rekolte beklenen Antep Fıstığında yaşanan iklim değişikliği dolaysıyla yine rekolte kaybı bekleniyor.

Antep Fıstığına Iklim Değişikliği Darbesi! (6)

FISTIK REKOLTESİ BEKLENENİN ALTINDA KALACAK!

Karkamış Ziraat Odası Başkanı İdris Bozkurt, iklim değişikliğinin Antep fıstığını olumsuz etkilediğini belirtti. Gaziantep’in en önem fıstık ovası olan Barak Ovasındaki Antep fıstığında boş oranın yüksek olacağını belirten Bozkurt, iklim değişikliği dolaysıyla beklentinin altında rekolte tahmin ettiklerini belirtti.

Bozkurt, ‘’Fıstık hasadına sayılı günler kaldı ancak küresel iklim değişikliği tüm ürünleri etkilediği gibi Antep fıstığını da olumsuz etkiledi. Son aylarda meydana gelen fırtınalar dolayısıyla fıstık rekoltesini düşürürken aynı zamanda fıstığın boş olma ihtimali de yüksek. Dolaysıyla fıstık rekoltesi beklenenin altında kalacak” dedi.

Antep Fıstığına Iklim Değişikliği Darbesi! (5)

BOZ FISTIK FİYATI 200 LİRA OLMALI

Fıstık fiyatlarının da değinen Bozkurt, bu sezon çiftçileri emeğinin karşılığını alması için Antep fıstığının kilogram fiyatının en az 200 lira olması gerektiğini belirtti.

Kaynak: BAHRİ UÇAR