Siirt fıstığında boş meyve sorunu Gaziantep’ten götürülen erkek aşı kalemi ile ile çözüme kavuşuyor, Amasya'da ise doğal olarak yetişen yabani menengiç ağaçları Gaziantep'ten getirilen Antep fıstığı aşılarıyla fıstık bahçesine dönüştürülüyor.
Siirt fıstığında boş meyve sorunu Antep fıstığı ile çözüme kavuşuyor
Siirt'te fıstıkta döllenme ve boş meyve sorunu, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün "Erkek Aşı Kalemi Dağıtım Projesi" ile çözüme kavuşuyor.
Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, 400 bin dekarı aşan alanda tarımı yapılan Siirt fıstığında her yıl çiçeklenme döneminde yetersiz döllenmenin yüzde 30 ile 40 oranında ürün kaybına neden olduğu belirtildi. Açıklamada, "Ürün kaybının önüne geçmek için Tarım ve Orman Bakanlığınca 'Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi' (TAKEP) ile desteklenen ve Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce yürütülmekte olan projeler ile son 3 yıldır Siirt fıstığı tozlayıcısı olan atlı tozlayıcı erkeği aşı kalemleri, Gaziantep Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temin edildi. Siirt fıstığı üretimi yapan üreticilerin fıstık bahçelerinde aşı ustaları tarafından aşılamalarının yapılması sağlanmaktadır. 2022-2024 yılları arasında son 3 yılda Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında yüzde 75 bakanlık, yüzde 25 çiftçi katkısı sağlanarak, 3 bin 500 dekarda her dekara bir ağaç olmak üzere 3 bin 500 adet atlı erkeği aşı gözü aşılanmıştır. Aşıların tutma oranı yüksek düzeyde olup, yüzde 80'den fazla başarı sağlanmıştır. Döllenme sorununa yönelik projeler önümüzdeki yıllarda da devam edecek, sorunun tamamen çözülmesi ile Siirt fıstığı tarımında alan artışına gidilmeden verimde yüzde 30-40 dolaylarında artış sağlanacaktır" denildi.
Amasya'da menengiç ormanı Antep fıstığı ile bahçeye dönüşüyor
Amasya da ise Taşova ilçesinde doğal olarak yetişen yabani menengiç ağaçlarına Gaziantep'ten getirilen Antep fıstığı aşılandı. Geçen yıl olumlu sonuçlarının görüldüğü çalışma genişletildi. Amasya Orman Bölge Müdürlüğü'nün uyguladığı projeyle verimli hale dönüşecek menengiç ormanları Taşova ilçesindeki köylüler için yeni bir gelir kapısı olacak.
Geçen yıl yapılan aşılama çalışmasında verim alınınca bu yılda aynı mevkide uygulama genişletildi. Geçen yıl Gaziantep'ten getirilen Antep fıstıkları menengiç ağaçlarına aşılandı. 150 ağaca Antep fıstığı aşısı yapıldı. Bu yıl da genişletilen çalışmayla 800'e yakın menengiç ağacı da fıstık gibi olacak. Gaziantep'ten Amasya'ya aşılama çalışması için gelen Hamit Bozkurt, “Taşova orman sahasında menengiç ağaçlarına Antep fıstığı aşısı yapmaya geldik. İnşallah güzel ve başarılı olur. Canlı ve düzgün gözlerden menengiçe aşılayacağız. Aldığımız gözün kabuğunun sakızın ana kabuğuyla temas yapması lazım. Kaynama buradan yapılıyor. Sonra sıkıca bağlayarak bitiriyoruz” dedi.
Aşılama çalışmalarını Taşova Orman İşletme Müdürü Levent Morkan'da takip etti. Çambükü köyünde 7 hektar alanda Gaziantep'ten getirilen 5 kişilik ekibin menengiç ağaçlarına Antep Fıstığı aşıladığına değinen İşletme Müdürü Morkan, “Ormanlarımızda doğal olarak gelişim göstermiş, yıllarca sadece yakacak olarak kullanılmış menengiç ağaçlarına Antep Fıstığı aşılayarak ekonomik değer üretmek ve orman köylülerimize yeni bir gelir kapısı oluşturmak istiyoruz” diye konuştu. Geçen yıl bin 200 adet kalem aşı çalışması yaparak başarılı sonuçlar elde edildiğini hatırlatan Morkan, “Şimdi ise Çambükü köy mevkiinde 7 hektar alanda 5 kişilik bir ekiple 6 gün içerisinde 2 bin adet göz aşışı yapmayı hedefliyoruz. Bu çalışmalarımıza ilaveten ormanlarımızda doğal olarak yetişen yabani tür meyve ağaçlarını da aşılayarak yaban hayatının devamına yardımcı olmaya devam ediyoruz. Çalışmaların bölgemiz için hayırlı olmasını diliyor emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.