Ancak bu pazara girmek için belirli adımları izlemeniz gerekir. Amerika’ya ihracat yapmak, geniş bir pazar potansiyeli barındırır. Bunun için birkaç temel adımı izlemelisiniz. İlk olarak, Amerika pazarını ve tüketici davranışlarını detaylı olarak araştırmalısınız. Ardından ihraç edeceğiniz ürün ya da hizmetlerin Amerikan standartlarına uyup uymadığına bakmalısınız.

Amerika’ya ihracat yapmak için gerekli olan belgeleri ve gümrük prosedürleri hakkında bilgiler öğrenmelisiniz. Ürünlerinizi Amerika’ya nasıl göndereceğinizi da planladıktan sonra Amerika’da geçerli olan vergi sistemi hakkında detayları öğrenmelisiniz. Amerika pazarına yönelik etkili bir pazarlama ve satış stratejisi de belirledikten sonra Amerika’ya ihraç yapan firmalardan faydalanmalısınız.

En sonunda ise Amerikan iş kültürü, Türkiye’den farklı olabileceği için başarı olmak için kültürel farklılıkları anlamalısınız. Bu adımlar sayesinde Amerika ihracat yapma işlemlerinize yol haritası çizebilirsiniz.

Amerika İhracat Ürünleri Nelerdir?

Amerika’ya ihracat yapılan ürünler geniş bir yelpazeye yayılır. Otomotiv, yedek parçalar, tekstil ve hazır giyim en çok tercih edilen Amerika ihracat ürünleri listesinde bulunur. Bunların yanında zeytinyağı, fındık, kuru meyveler gibi tarım ürünleri, sanayi makineleri, tarım makinaları ve inşaat ekipmanları da önemli miktarda ihraç edilir. Demir ve çelik ürünleri gibi ürünler de sıklıkla tercih edilebilecek ihracat ürünleri arasında bulunur.

Kozmetik, ilaç ve diğer kimyasal ürünler, kendi tasarımınız olan mobilya ve ev dekorasyonu ürünleri, doğal taşlar ve Türkiye’nin savunma sanayii ürünleri de Amerika pazarında büyük önem arz eder. Bu ürünler Amerika’ya ihracat yapan firmaların odaklandığı başlıca sektörler içinde bulunur. Amerika pazarı, bu sektörlerin yanında yüksek kaliteli ve rekabetçi fiyatlı ürünlere büyük talepler gösterir.

Amerika İhracat için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Amerika’ya ihracat yapanlar ya da yapmak isteyenler, ticaretin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için bazı belgelere ihtiyaç duyarlar. Amerika ihracat için gerekli belgeler listesinin başında ise ticari fatura belgesi bulunur. Bu belge, ihracatçının alıcıya gönderdiği ürünlerin detayını içerir. Bunun yanında paketleme listesi ve menşe şahadetnamesi de gerekir. Paketleme listesi, gönderilen ürünlerin ambalaj detaylarını gösterir. Menşe Şahadetnamesi ise, ürünlerin hangi ülkede üretildiğini gösterir.

Taşıma belgesi ve ihracat beyannamesi de gerekli olan belgeler listesindedir. Taşıma belgesi, ürünlerin taşındığı araca ve varış noktasına ilişkin bilgileri gösterir. İhracat beyannamesi ise ihracatçının gümrüğe verdiği, gönderdiği ürünlerin ve ilgili işlemlerin detaylarını içerir. Amerika ihracatı için gerekli olan belgelerin bir diğerleri de gümrük beyannamesi ve sigorta sertifikasıdır. Bunların yanında tarım ve ahşap ürünleri için gerekli olan fumigation sertifikası ve NAFTA sertifikası da gerekli olan belgeler arasındadır.

Amerika İhracatı Yapan Firmalar Nelerdir?

Amerika’ya ihracat yapan Türk firmaları, farklı sektörlerde faaliyet göstererek geniş bir yelpazede barınır. Düzenli olarak Amerika’ya ihracat yapan firmalar listesinin başında Arçelik ve Vestel gelir. Beyaz eşya ve elektronik cihazlar konusunda bir numara olan bu markalar Amerika Türkiye ihracat alanında başarılar elde eder. Bu iki markanın yanında TOFAŞ, Kordsa, TUSAŞ, Aksa Akrilik gibi çeşitli markalar da ihracat markaları arasın yer alır. Gıda sektöründe ise başlı başına Ülker ve Eti markaları bulunmaktadır. Atıştırmalıklarının yanında çeşitli çikolata, bisküvi gibi ürünleri satmaktadır. Tekstil sınıfından ürünleri bünyesinde barındıran Zorlu ve Sarar markaları Amerika’ya ihracat yapar. Turkish Cargo ve TAV Havalimanları da havalimanı işletmeciliği ve taşımacılığı açısından ihracatta bulunur. Bu firmalar sayesinde Türkiye’nin dış ticaret hacminde büyümeler meydana gelir.

Kaynak: Haber Merkezi