Bundesrat'tan verilen bilgiye göre, Federal Meclis'in 19 Ocak'ta onayladığı "Vatandaşlık Yasası'nın Modernizasyonu Yasası" Bundesrat'ta da geçti.
Yasa, Cumhurbaşkanı Frank- Walter Steinmeier'in imzası için kendisine sunulacak.
Alman hükümetinin hazırladığı yasa tasarısı, Federal Meclis'te 234'e karşı 382 oyla yasalaşmıştı.
YASA NELER İÇERİYOR?
Alman vatandaşlığına başvurmak için gerekli olan yasal ikamet süresi, 8 yıldan 5 yıla indiriliyor.
Alman vatandaşlığına geçmek isteyenlerin ülkedeki yaşam koşullarına uyum sağlamaları, okul veya meslek hayatlarında başarılı olmaları, gönüllü işler yapmaları veya dil öğrenmeleri gibi durumlarda bu süre 3 yıla kadar düşebiliyor.
Çifte vatandaşlık hakkı verildiği için, gençleri 23 yaşına kadar anne-babalarının vatandaşlığı ile Alman vatandaşlığı arasında seçim yapmaya mecbur eden "opsiyon modeli" ortadan kalkıyor.
Almanya'da doğan çocuklar, Alman vatandaşı olmasalar bile ebeveynlerinden birinin en az 5 yıl yasal olarak ülkede yaşaması halinde Alman vatandaşlığı kazanabiliyor.
Alman vatandaşlığına geçmek isteyenlerin kendilerinin ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin geçimlerini sosyal yardıma ihtiyaç duymadan sağlamaları gerekiyor.
İşgücü Anlaşması çerçevesinde 30 Haziran 1974'e kadar Federal Almanya Cumhuriyeti'ne (Batı Almanya) ve sözleşmeli işçi olarak 13 Haziran 1990'a kadar eski Almanya Demokratik Cumhuriyeti'ne (Doğu Almanya) gelen işçilerin vatandaşlığa geçişlerinde istenen yazılı sınav şartı da kaldırılıyor.
Yahudi düşmanı, ırkçı, yabancı düşmanı veya başka insanlık dışı eylemlerde bulunanlar Alman vatandaşlığına kabul edilmiyor. Alman vatandaşlığına geçmek isteyenler, özgürlükçü toplumun değerlerine ve Nasyonalsosyalist rejimin sonuçlarına ilişkin Almanya'nın özel tarihsel sorumluluğuna saygı duymaları gerekiyor.
Ayrıca çok eşlilik veya anayasada yer alan kadın-erkek eşitliğine aykırı davranışlar da vatandaşlığa engel oluyor.
Yasanın, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra 3 ay içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.