Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Dünya Bankası koordinasyonuyla T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen SEECO Projesi, Sosyal Girişimcilik odağında kadınların ve gençlerin sosyal-ekonomik yönden güçlendirilmesi ve toplumsal uyumun sağlanması amaçlanıyor.

TOPLAMDA 200 KADINA ULAŞILMASI HEDEFLENİYOR

SEECO Projesi kapsamında desteklenen ve haziran ayında çalışmalara başlanan ve yıl sonuna kadar devam edecek olan proje kapsamında 100 Türk ve 100 Suriye olmak üzere toplamda 200 kadına ulaşılması hedefleniyor. Proje kapsamında kadınlara el sanatları eğitimlerinin yanı sıra dijital pazarlama ve girişimcilik faaliyetlerinde de eğitimler veriliyor. Ayrıca eğitim süreci boyunca kadınlara kullanabilecekleri dikiş setleri ve çocukları içinde kırtasiye çantası takdim ediliyor.

KURSİYERLERE SERTİFİKA VERİLECEK

Geleneksel el sanatları ve el işi modüler eğitimi, hediyelik eşya yapımı modüler eğitimi, hazır giyim ve tekstil modüler eğitimi ve bez çanta üretim modüler eğitim olmak üzere 4 farklı modüler eğitim ile kadınlara mesleki eğitimler ve girişimcilik eğitimleri veriliyor. Kurs sonunda kadınlara Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikalar verilecek.

Aile Ekonomilerine Katkı Sağlıyorlar

Şehit Taner Cinpolat Sosyal Tesisi Yöneticisi, ‘’Amacımız, kadınlara bir meslek öğretip hem aile hem ket hem de ülke ekonomisine katkı sunmaları. Kendi ayakları üzerinde durabilen özgüveni yüksek kadınlar oluşsun istiyoruz’’ dedi.

Mayda, SEECO Projesi kapsamında desteklenen ve haziran ayında çalışmalara başlanan ve yıl sonuna kadar devam edecek olan proje kapsamında 100’ü Türk, 100’ Suriyeli olmak toplamda 200 kadına ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. ‘’200 kursiyere normal eğitimlerin yanı sıra ürünlerini daha rahat pazarlayabilmeleri için sosyal medya kullanıcılığını öğretiyoruz. Kurs sonunda her bir kursiyemize Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı kurs bitirme sertifikası veriyoruz’’ ifadelerini kullandı.

KADINLARA GİRİŞİMCİLİK RUHU AŞILANIYOR

Kadınlara girişimcilik ruhunun aşılandığını sözlerine ekleyen Yönetici, ‘’İşletme süreci içerisinde neler ile karşılayabilirler, bu sorunu nasıl çözebilirler gibi konularda girişimcilik eğitimleri veriyoruz. Kursiyerlerimiz 18-50 yaş aralığında olduğu için 4-6 yaş arasında çocuğu olanlara kreş imkanı sunuyoruz. Ayrıca Şehit Taner Cinpolat Sosyal Tesisinde Suriyeli vatandaşlarımıza Türkçe ve okuma-yazma bilmeyen kadınlara okuma-yazma öğretiyoruz’’ açıklamasını yaptı.

Geleneksel el sanatları ve el işi modüler eğitimi, hediyelik eşya yapımı modüler eğitimi, hazır giyim ve tekstil modüler eğitimi ve bez çanta üretim modüler eğitim olmak üzere 4 farklı modülde eğitim verildiğini ve ilk modülün tamamlandığını sözlerine ekleyen Yönetici, ‘’Öğrendikleri işleri daha fazla ileriye taşımaları için hediye olarak malzeme desteğinde bulunuyoruz. Amacımız, kadınlara bir meslek öğretip hem aile hem ket hem de ülke ekonomisine katkı sunmaları. Kendi ayakları üzerinde durabilen özgüveni yüksek kadınlar oluşsun istiyoruz’’ şeklinde konuştu.

GELEN KADINLAR GENELLİKLE EV HANIMLARINDAN OLUŞUYOR

Usta-Öğretici Hatice Özkan, ‘’Proje kapsamında kadınlara eğitimler veriyoruz. Gelen kadınlar genellikle ev hanımlarından oluşuyor. Kendilerine proje kapsamında öğretilmesi gereken her şeyi öğretiyoruz. Makinelerden, overloğa, ütünden diğer kısımlara kadar her şeyi öğrendiler. Sonrasında kadınlar bir şeyler üreterek aile ekonomilerine katkı sunmaya başladılar’’ dedi.

KADINLAR ÇIKSIN ÇIKSIN GELSİNLER

Bir yıldan beri eğitim aldığını söyleyen Kursiyer Kiyafet Meral, ‘’Dikiş dikmeyi hiç bilmiyordum, her şeye sıfırdan başladım. Hocamızın destekleri ile dikiş dikmeyi öğrendik hatta dışarından sipariş bile alıyoruz. Bu şekilde aile ekonomisine katkı sunuyoruz. Dolayısıyla kadınlar çıksın çıksın gelsinler’’ çağrısında bulundu.

Aile Ekonomilerine Katkı Sağlıyorlar

EN BÜYÜK HAYALİM BÜYÜK BİR ATÖLYE AÇMAK

Nezahat Yaman, ‘’Buraya geldiğimde hiçbir şey bilmiyordum. Hocamızın destekleri ile dikişi öğrendim. Evimizde küçük bir atölye kurdum. Sipariş üzerine çocuk ve yetişkin kıyafetleri dikiyorum. Burada yeni insanlarla tanıştık. Daha fazla sosyalleştik. En büyük hayalim ise büyük bir atölye açmak’’ şeklinde konuştu.

BELEDİYE BAŞKANIMIZ MEHMET TAHMAZOĞLU’NA TEŞEKKÜR EDERİZ

Böylesine bir ortam sundukları için kursiyerler adına Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’na teşekkür eden Gülden Kınalıgil, ‘’Dikişi burada öğrendik ve zaman içerisinde kendimizi geliştirdik. Makineleri öğrendik. Hep beraber gezilere gidiyoruz. Şu anda siparişler bile alıyoruz. En büyük hayalim girişimci olup dükkan açmak’’ ifadelerine yer verdi.

DİKİŞ-NAKIŞ ANLAMINDA A’DAN Z’YE HER ŞEYİ ÖĞRENDİK

Leyla Kanlı, ‘’Daha önceden bir dikiş tecrübem vardı, buraya geldikten sonra kendini daha da geliştirdim. Yaptığım ürünleri görenler çok beğendi ve sipariş vermeye başladı. Daha çok sosyalleştik. Pazarlama gibi konuları da öğreniyoruz. Burayı çok seviyoruz. Dikiş-nakış anlamında A’dan Z’ye her şeyi öğrendik’’ dedi.

Kaynak: MEHMET FENER