Maymun çiçeği virüsü, genellikle yakın temas yoluyla bulaşan bir enfeksiyon olarak biliniyor. Grip benzeri semptomlar ve irin dolu cilt lezyonlarına neden olan bu virüs, bazı vakalarda ölümcül olabiliyor. Özellikle Kongo’da görülen Clade Ib varyantı, çocuklar arasında ve yakın temas yoluyla daha kolay yayılıyor.

ACİL DURUM İLANININ SONUÇLARI

Afrika CDC, acil durum ilan ederek kıta genelinde sınır ötesi müdahaleleri daha etkin bir şekilde koordine etmeyi planlıyor. Üye ülkeler, yeni vakaları düzenli olarak bildirmek zorunda kalacak ve bu durum, yerel ve uluslararası kaynakların harekete geçirilmesine olanak tanıyacak. Aynı zamanda, aşı araştırma ve geliştirme çalışmalarının hızlandırılması hedefleniyor. CDC, bu amaçla Alman ilaç şirketi BioNTech ile de görüşmelere başladı.

DSÖ: BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR ARTIŞ VAR

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Afrika’da bu yıl maymun çiçeği vakalarında benzeri görülmemiş bir artış yaşandığını duyurdu. Kongo’daki WHO sözcüsü, bu yıl şimdiye kadar 503 ölüm dahil 13 binden fazla şüpheli mpox vakası kaydedildiğini ve 2023’ün başından bu yana toplam vaka sayısının yaklaşık 27 bine ulaştığını belirtti.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Maymun çiçeği virüsü, Poxviridae ailesine ve Orthopoxvirus cinsine ait bir virüstür. Bu virüs, genellikle kemirgenlerden kaynaklanır ve ilk kez 1958 yılında maymun kolonilerinde tespit edilmiştir. İnsanlarda ise ilk enfeksiyon 1970 yılında kaydedilmiştir. Tropikal yağmur ormanlarının bolca yer aldığı Batı ve Orta Afrika’da sıkça görülen bu virüs, nadiren bölgeden ihraç edilen hayvanlar aracılığıyla diğer bölgelere yayılabilir.

Kaynak: oksijen