ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin bugün gerçekleştireceği Beyaz Saray ziyareti öncesinde yeni yardım paketini duyurdu. Biden yaptığı yazılı açıklamada, bugün Beyaz Saray'da Zelenskiy'i yeniden ağırlayacak olmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, “ABD, yaklaşık 3 yıldır Rus saldırganlığına karşı özgürlüklerini savunan Ukrayna halkının yanında yer almak için dünyayı bir araya getirdi. Ukrayna'ya galip gelmesi için ihtiyacı olan desteği sağlamak yönetimimin en önemli önceliği oldu. Bu dönemde Ukrayna, Kiev savaşını kazandı, savaşın başında ele geçirdiği toprakların yarısından fazlasını geri alarak egemenliğini ve bağımsızlığını korudu” ifadesini kullandı.

Ukrayna’nın kazanması için daha yapılacak çok iş olduğunu belirten Biden, bu nedenle güvenlik yardımında artış yapılacağını ve kazanmasına yardımcı olacak bir dizi ek eylem kararı alındığını açıkladı. Başkanlık görevi sona erene kadar Ukrayna için ayrılan güvenlik yardımının kalan kısmını tedarik etmek için Savunma Bakanlığı'na talimat verdiğini ifade eden Biden, “Bu çabanın bir parçası olarak Savunma Bakanlığı, Ukrayna Güvenlik Yardım Girişimi fonlarının geri kalan kısmını bu yılın sonuna kadar tahsis edecek” dedi.

Ukrayna’ya bu çerçevede yaklaşık 8 milyar dolar yardım sağlanacağını ifade eden Biden, yardımın Savunma Bakanlığı tarafından sağlanan 2,4 milyar dolarlık kısmının ek hava savunma, insansız hava aracı sistemleri, havadan karaya mühimmatın yanı sıra Ukrayna'nın savunma sanayiini güçlendirmek ve gereksinimlerini desteklemek üzere tahsis edileceğini kaydetti. Ukrayna'nın hava savunmasını güçlendirmek için Savunma Bakanlığı'na ek bir Patriot hava savunma bataryası ile ek Patriot füzeleri sağlanması yönünde talimat verdiğini belirten Biden, bakanlığa ayrıca Ukrayna Hava Kuvvetlerinin kapasitesini geliştirmek amacıyla gelecek yıl 18 F-16 pilotunun daha eğitiminin desteklenmesi emrini verdiğini ifade etti.

Biden, Rusya'nın yaptırımları delmesini ve kara para aklamasını önlemek amacıyla Adalet Bakanlığı, Hazine Bakanlığı ve ABD Gizli Servisi’nin uluslararası ortaklarla koordineli olarak küresel kripto para ağını bozmak için harekete geçtiğini kaydetti. Rusya’ya karşı Ukrayna'yı destekleyen 50'den fazla ülkenin çabalarını koordine etmek amacıyla önümüzdeki ay Almanya'da Ukrayna Savunma Temas Grubu'nun liderler düzeyinde toplanacağını vurgulayan Biden, “Bu eylemlerle mesajım net; ABD Ukrayna'ya bu savaşı kazanması için ihtiyaç duyduğu desteği sağlayacaktır” dedi.

Kaynak: İHA