Abbas, yaptığı açıklamada, ABD’nin veto kararını şiddetle kınadığını ve bu kararın tüm insani değerleri ve ilkeleri ihlal ettiğini söyledi. ABD’nin kararının, İsrail işgalini ve İsrail’in Filistin halkına yönelik acımasız saldırganlığını teşvik eden utanç verici bir politikanın bir parçası olduğunu ifade eden Abbas, Filistin’in bu durum karşısında dirençli bir tutum takınacağını belirtti.

“ABD, İsrail’in soykırım, etnik temizlik ve savaş suçlarına ortak oluyor” Abbas, “ABD, Gazze, Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail işgal güçlerinin Filistinlilere karşı yaptığı soykırım, etnik temizlik ve savaş suçlarına ortak oluyor" diyerek, ABD’nin bu politikasının dünyayı tehdit ettiğini ve uluslararası barış ve güvenliği tehlikeye attığını kaydetti. Abbas, ABD’nin veto kararıyla uluslararası topluma meydan okuduğunu ve İsrail’e Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını devam ettirmesi için yeşil ışık yaktığını bildirdi. Abbas, uluslararası toplumu, İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarında, özellikle de Gazze’de yaptığı soykırımı durdurmak ve bu ciddi krizin tüm dünyayı tehdit eden bir din savaşına dönüşmesini önlemek için harekete geçmeye çağırdı. Abbas, ayrıca, Gazze Şeridi’nde acil insani ateşkes çağrısı yapan karar tasarısına destek veren BM Güvenlik Konseyi üyelerine teşekkürlerini iletti.

ABD vetoyu kullandı, İngiltere çekimser kaldı Dün BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze Şeridi’nde acil insani ateşkes çağrısı yapan karar tasarısı oylamaya sunulmuş, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye de dahil olmak üzere 80’den fazla ülke tarafından desteklenen tasarı, ABD tarafından veto edilmişti. İngiltere’nin “çekimser” oy kullandığı oylamada, 13 üye “evet” oyu vermiş, konseyin daimi üyesi ABD’nin “hayır” oyu kullanması nedeniyle karar taslağı kabul edilmemişti.