"Kitap Hayattır" sloganıyla bu yıl Gaziantep’te ilk defa düzenlenen Arapça kitap fuarı 8 Aralığa kadar kitapseverlerle buluşacak. Uluslararası Arap Kitap Yayıncıları Birliği tarafından düzenlenen 'Arapça Kitap ve Kültür Günleri' başladı. "Kitap Hayattır" sloganıyla bu yıl Gaziantep'te düzenlenen 'Arapça Kitap ve Kültür Günleri' 8 Aralığa kadar kitapseverlerle buluşacak.

BÖLGEDEKİ EN KAPSAMLI ARAPÇA KİTAP FUARI

Güneydoğu Bölgesinde yapılan en kapsamlı Arapça kitap fuarı olma özelliğini taşıyan 'Arapça Kitap ve Kültür Günleri', Kavaklık Şato salonunda kapılarını kitapseverlere açtı. Yaklaşık 2 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilecek fuara, Arap dünyasından 100'ü aşkın yayınevi katılacak.

“KÜLTÜR VE MEDENİYETİMİZİ DÜNYAYA TANITMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Uluslararası Arapça Kitap Yayıncıları Derneği Başkanı Muhammed Ağırakça, “3. Kere Gaziantep Arapça Kitap Fuarı’nda olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu sene kitap hayattır dedik. Gençlerimize, yeni nesile kitabı ulaştırabilmek için sizinle olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu kapsamda 10 yıl önce başlamış olduğumuz Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı’nın bir anlamda bizim için kardeş fuarı Gaziantep Arapça Kitap Fuarı. Bizler Türkiye Basın Yayın Meslek Birliği ve Uluslararası Arapça Kitap Yayıncıları Derneği olarak nesillerimizin Arapça kitaba ulaşması için bir mücadele içerisindeyiz. Bu mücadelenin kültür mücadelesi olduğunun farkındayız. Kültür alanında yaptığımız çalışmalarla alandaki eksikliği doldurmaya çalışıyoruz. Önümüzde daha yolumuzun olduğunu görüyoruz ve bu yol için mücadelemiz sadece Türkiye ile sınırlı değil, Dünyanın dört bir yanında mücadelemizi kitap fuarlarında veriyoruz. Yıl içerisinde 30’u aşkın uluslararası kitap fuarına katılarak, kendi kültür ve medeniyetimizi dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. İslam dünyası için bu anlamda bir kültür köprüsü oluşturmaya çalışıyoruz. Bu anlamda Gaziantep Arapça Kitap Fuarının da önemli bir kültür fuarı haline geleceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

GAZİANTEP, KÜLTÜR VE İLİM KENTİ OLUYOR

Kitap fuarına dair açıklamalarda bulunan Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ) Rektörü Şehmus Demir, “Arapça Kitap Fuarı’nın bu yıl 3.’sü yapılıyor. Bu konuyu çok önemsiyoruz çünkü Gaziantep’in İslami ilimler ve Arapça konusunda ön plana çıkması bizi sevindiriyor. Bu fuar aynı zamanda herkesin dile getirdiği küçük Buhara söylemini de destekleyen bir yapı. Bundan 1 hafta önce önemli bir fuar düzenledik ve o da alanında ilkti Türkiye’de. Bundan önce Filistin ile ilgili Türkiye’deki en büyük organizasyonu gerçekleştirdik. 54 ülkeden gençlik forumu yaptık. Dolayısıyla bu fuarlar Gaziantep’te artıyor ve gerçek anlamda Gaziantep, bir kültür ve bir ilim kenti olmak konusunda hızla ilerliyor bu da bizi çok sevindiriyor” Dedi.

“KİTAPSIZ BİR HAYAT OLMAZ”

Demir, “Kitapsız bir hayat olmaz, kitapsız hayat insanları ölüme, yoksulluğa, hiçliğe ve amaçsızlığa doğru sürükler. Bu anlamda kitap okumayı mutlaka yaygınlaştırmamız gerekiyor. Özellikle gençlerin sosyal medya da çok vakit geçiriyor olmaları, kitaptan kopuyor oluşları üzerinde durulması ve mücadele edilmesi gereken bir durum. Ailelere çağrımız; mutlaka çocuklarını kitapla buluşturmaları ancak sadece çocukların değil, kendilerinin de kitapla buluşmaları gerekiyor. Kendilerinin yapmadığı bir şeyi çocuklarına sürekli telkin etmeleri anlamsız olur kalıcı olmaz” İfadelerini kullandı.

“BİR KUR’AN-I KERİM GELDİ BÜTÜN İNSANLIĞA HAYAT VERDİ”

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay, “Bir Kur’an-ı Kerim geldi bütün insanlığa hayat verdi. Bundan dolayı kitap hayattır. Biz bütün kitapları aslında Kur’an-ı Kerim’i daha iyi anlamak için okuyoruz. Çünkü asıl anlaşılması gereken, üzerinde hiç tartışılmaması gereken, hepimize delil olacak olan kitap o’dur. Arapça Kitap Fuarının Gaziantep’te 3. Defa yapılıyor olması çok güzel bir şey, bu bir süreklilik oluşturuyor. Gaziantep’te yaklaşık olarak 12 yıldır Suriyeli kardeşlerimiz büyük oranda yaşıyorlar. Bu sebeple bu fuarın burada olması zaten gerekiyordu ve olması da büyük bir olaydır. Burada her çeşit kitap bulunabiliyor” diye konuştu.

“OKUMAK, YAZMAK VE FİKİRLERİNİ İFADE ETMEK ÖZGÜRLÜK İSTER”

Aktay, “Kitap okumak, kitap yazmak ve fikirlerini bu yolla ifade etmek özgürlük ister. Türkiye’de bu özgürlük var. Kitap fuarının açıldığı bu gün, Halep ve Suriye’de birçok bölgenin özgürleştiği güne tekabül ediyor olması da ayrıca bir anlam katıyor. Bu fethin kitapla taçlanması da ayrıca anlama sahip. Kitap okumak insanı tamamlayan bir süreçtir. İnsan gelişiminin en üst aşamasından bir tanesidir. Kitap okumaya dair son dönemdeki teknolojiler bizleri engelleyici bir etki yapıyor olsa bile, kitap okuma işini terk etmemek lazım” Dedi.

Kaynak: Mehmet Fener