Asgari ücret zammı ile ilgili son gelişmeler vatandaşların merak konusu oldu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 11 Aralık 2023 Pazartesi günü ilk toplantısını yaptı. Toplantıda asgari ücretin ne kadar olacağına dair bir rakam açıklanmadı. Şimdi gözler ikinci toplantıda.

Temmuz ayında yapılan zamla birlikte asgari ücret brüt 13 bin 414 TL 50 kuruş, net 11 bin 402 TL 32 kuruş olarak belirlenmişti. Peki, 2. asgari ücret toplantısı ne zaman yapılacak? 2024 yılında asgari ücret kaç TL olacak?

Asgari ücret zammı ile ilgili ilk toplantı TİSK, TÜRK-İŞ ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında gerçekleştirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, toplantı sonrası yaptığı açıklamada “Çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeden, işçi ve işverenlerin mutabakatıyla asgari ücreti belirlemek istiyoruz. Komisyon, asgari ücreti tespit ederken ülkenin ekonomik ve sosyal durumunu da göz önünde bulunduruyor. Kimseyi mağdur etmeyecek en uygun rakamı bulacağız” dedi. Şimdi gözler ikinci asgari ücret toplantısında.

2. ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

İkinci asgari ücret toplantısı 18 Aralık 2023 Pazartesi günü saat 13.30’da yapılacak. İlk toplantının ardından konuşan TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, “Bugün milyonlarca insanın beklediği toplantıyı yaptık. Toplantıda herhangi bir ücret teklifi sunulmadı. Pazartesi günü tekrar bir araya geleceğiz” şeklinde konuştu.

2024 YILINDA ASGARİ ÜCRET KAÇ TL OLACAK? ASGARİ ÜCRET ZAMMI SENARYOLARI

Komisyon, asgari ücreti belirlerken farklı oranlarda zam yapabilecek. Zam oranlarına göre asgari ücret şöyle olacak:

Yüzde 40 zam yapılırsa, asgari ücret net 15 bin 963 TL, brüt 18 bin 780 TL olacak. Bu ücretin işverene maliyeti ise 22 bin 66 TL olacak.

Yüzde 45 zam yapılırsa, asgari ücret net 16 bin 533 TL, brüt 19 bin 451 TL olacak. Bu ücretin işverene maliyeti ise 22 bin 854 TL olacak.

Yüzde 50 zam yapılırsa, asgari ücret net 17 bin 103 TL, brüt 20 bin 121 TL olacak. Bu ücretin işverene maliyeti ise 23 bin 643 TL olacak.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücret, yasaya göre işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın çağrısıyla toplanıyor ve yeni asgari ücreti belirlemek için aralık ayında dört kez toplanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde Komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

BAHRİ UÇAR

Editör: Bahri Uçar