Bakan Göktaş, sunumunda Bakanlığının 2024 yılı bütçesinin 1 trilyon 100 milyar lira olduğunu belirterek, “Bu bütçe, Türkiye Yüzyılı’nın ilk bütçesidir. Bu bütçe, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonuyla milletimizin hayallerini gerçeğe dönüştürecek bir bütçedir. Bu bütçe, ailemizin, gençlerimizin, kadınlarımızın, çocuklarımızın, engellilerimizin, yaşlılarımızın, işçilerimizin, işverenlerimizin, esnafımızın, sanatkarımızın, emeklilerimizin, şehit ve gazi yakınlarımızın, kısacası 84 milyon vatandaşımızın bütçesidir.” dedi.
Bakan Göktaş, sunumunda Bakanlığının yürüttüğü çalışmalara ve projelere de değinerek, şu başlıkları öne çıkardı:
- Ailenin risk ve tehditlerden korunmasına, aile bireylerinin psikososyal durumlarının iyileştirilmesine ilişkin politikalarına yön verecek Aile Enstitüsü ve Bilim Kurulu kuracaklarını söyledi.
- Aile ve Gençlik Fonu ile yeni evlilikleri teşvik ederek gençlere destek olacaklarını, ayrıca fon aracılığıyla gençlerin girişimlerine, gelişimlerine ve sosyal risklerden korunması projelerine de destek olacaklarını ifade etti.
- 0-3 yaş dönemi çocuklara bakım ve eğitim hizmeti veren kurumların sayısını artıracak çalışmalar yaptıklarını, bu çerçevede mahalle odaklı kreş modelini başlattıklarını bildirdi.
- 164 bin çocuğu ailelerinin yanında ve sosyal çevresinden koparmadan ‘Sosyal ve Ekonomik Destek Programı’ ile takip ettiklerini, psikososyal destek ihtiyacı olanlara sosyal hizmet, maddi zorluk yaşayan ailelere aylık 3 bin 571 lira maddi destek sağladıklarını kaydetti.
- Bu yıl Engellilerin Toplumsal Hayata Katılımı ve Özel Eğitim Programı’na yüzde 71 artış oranıyla 72,3 milyar lira bütçe ayırdıklarını, 2002’den bu yana 68 bin 108 engelli vatandaşa kendileri için uygun olan kadrolara atadıklarını belirtti.
- Bu yıl Şubat ayında 2 bin 323 engelli vatandaşın atamalarını gerçekleştirdiklerini, kısa bir süre içerisinde yeni engelli atamalarının yapılacağının müjdesini paylaştığını söyledi.
- Yaşlı Destek Programı’yla yaşlıların temel bakımlarını evlerinde yaptıklarını, bu kapsamda belediyelere proje bazlı kaynak aktardıklarını, programla 87 bin 479 hanede 128 bin 148 yaşlıya hizmet götürdüklerini aktardı.
- Engelli ve yaşlıların toplumsal hayata katılımlarına destek olmak için şehir içi toplu taşımadan ücretsiz olarak yararlanmalarını sağladıklarını, bu kapsamda 2015 yılından bugüne kadar 1,9 milyar lira ödeme yaptıklarını ifade etti.
- Yaşlıların dijital okuryazarlığını geliştirmek için ‘Dijital Bahar Odaları’ kurduklarını, yaşlılar için Üçüncü Yaş Üniversitelerini yaygınlaştırdıklarını, TÜİK ile Yaşlı Profili Araştırması yaptıklarını bildirdi.
- Ülkemizin dört bir yanında açtıkları 410 Sosyal Hizmet Merkeziyle vatandaşların tek bir noktadan sosyal hizmetlere erişimini sağladıklarını, 2024 yılı içerisinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de bir Sosyal Hizmet Merkezi açacaklarının müjdesini paylaştıklarını kaydetti.
- Aile Sosyal Destek Programıyla ihtiyaçları sahada tespit ettiklerini, 2017’den bu yana toplam 6,9 milyon haneye misafir olduklarını, sadece bu yıl deprem bölgesi dışında 4 bin 786 ASDEP görevlisiyle 1,3 milyon haneye ulaştıklarını belirtti.
- Çocuk bakım kuruluşlarında büyük bir hizmet dönüşümü gerçekleştirdiklerini, bugün 14 bin 464 çocuğun; 1.185 çocuk evi, 116 çocuk evleri sitesi ve 64 ihtisaslaştırılmış çocuk evleri sitesinde aile ortamında büyümelerini sağladıklarını söyledi.
- Çocuk katılımında dünyada örnek olan Çocuk Hakları Komitelerini kurduklarını, komite üyesi olan 880’i engelli, 41 bin 209 çocuğun, çocuk haklarına yönelik yürüttükleri çalışmalarda aktif bir şekilde görev aldıklarını ifade etti.
- Yaşlıların topluma katılımını üst düzeyde tutacak özel politikalar geliştirdiklerini, Aktif ve Sağlıklı Yaşlanma Programına yüzde 102 artış oranıyla 2024 yılında 8,5 milyar lira bütçe ayırdıklarını, bu kapsamda on gün önce Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla ecdat yadigârı Darülaceze Sosyal Yaşam Şehrini milletin hizmetine sunduklarını bildirdi.
- Erken yaşta ve zorla evlilikleri önlemek için 28 ilde acil eylem planlarını etkili bir şekilde yürüttüklerini, bu kapsamda 2002 yılından bugüne 16-17 yaş grubunda evlenen kız çocuklarının oranını yüzde 73 azalttıklarını kaydetti.
- Kadının Güçlenmesi Programına ayırdıkları bütçeyi 2024 yılı için yüzde 165 oranında artırdıklarını, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Kanunu ile, kadına yönelik şiddetle mücadelede dünyada eşi benzeri az bulunan bir hukuki düzenlemeye sahip olduklarını belirterek, bu kapsamda Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele IV. Ulusal Eylem Planı ile 2024 yılı faaliyet planını bu hafta sonu kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.
- ❝Yaşlı ve engelliler için yürütülen çalışmaların kapsamını daha da genişlettiklerini ifade eden Bakan Göktaş, yeni dönemde hizmetlerin önem ve yoğunluğunu göz önüne alarak bu alanı iki müstakil genel müdürlük olarak yeniden düzenleyip, çalışmaları daha spesifik hale getireceklerini belirtti.❞
Aylin Cıkcık