aşure ne zaman| İslamiyet'te kullanılan Hicri takvime göre yılın ilk ayı olan Muharrem ayı, hürmet edilen anlamındadır. Bu ayın tüm İslam alemine, bolluk ve bereket getireceğine inanılmakla birlikte yılın ilk ayı olmasının yanı sıra aşure gününü de kapsadığından Muharrem ayının önemi büyüktür. Peki Aşure günü ne zaman 2023? Aşure ayı ne zaman başlıyor, bitiyor?
aşure ne demek| Aşure kelimesi, Türkçede en çok kullanılan ve bilinen kelimelerden bir tanesi olmaktadır. Aşure kelimesi Arapça kökenli olan bir kelimedir. Bundan dolayı bu kelime, Arapçadan Türkçeye geçmiştir. Aşure kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüğünün içerisinde yer almaktadır. Bu kapsamda Türk Dil Kurumu'nda aşure kelimesinin anlamı şu şekilde geçmektedir:
TDK'ye göre, aşure kelimesi anlamı şu biçimdedir:
Buğday, nohut ve benzeri taneler ile kuru yemişlerin bir arada şeker ile birlikte kaynatılmasıyla elde edilen bir tatlı türü, alaca aş Şeklinde ifade edilmektedir.
aşure nasıl yapılır
-1 su bardağı aşurelik buğday
-1 su bardağı nohut (gecelik suya bekletilmiş)
-1 su bardağı kuru fasulye (gecelik suya bekletilmiş)
-1 su bardağı kuru üzüm (suda bekletilmiş)
-1 su bardağı kuru kayısı (suda bekletilmiş ve doğranmış)
-1 su bardağı kuru incir (suda bekletilmiş ve doğranmış)
-1 su bardağı ceviz içi (dövülmüş)
-1 su bardağı toz şeker
-1 çay bardağı pirinç
-1 litre süt
-1 litre su
-1 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı tarçın
-Yarım çay kaşığı karabiber
-Yarım çay kaşığı vanilya özütü
AŞURE SÜSLEMESİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
-Nar taneleri
-Tarçın
-Dövülmüş ceviz içi
MUHARREM AYI'NA UYGUN KOMŞULUK AŞURE NASIL YAPILIR?
Aşurelik buğdayı su dolu bir kaba alın ve 1 saat kadar suda bekletin. Ardından süzgece alıp iyice durulayın.
Beklettiğiniz nohut ve kuru fasulyeyi süzgece alın, iyice yıkayın ve su dolu bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyin ve orta ateşte yumuşayana kadar haşlayın.
Haşlanan nohut ve kuru fasulyeleri süzgece alın ve soğumaya bırakın.
Diğer tarafta, suda beklettiğiniz kuru üzümü süzgece alın ve suyunu süzün.
Büyük bir tencereye aşurelik buğdayı, süzülmüş kuru üzümü, doğranmış kuru kayısıyı, doğranmış kuru inciri, haşlanmış nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin.
Tencereye pirinci, toz şekeri, sütü ve suyu ilave edin. Karıştırın ve orta ateşte kaynamaya bırakın.
Kaynamaya başlayan aşure karışımının altını kısın ve ara sıra karıştırarak yaklaşık 1 saat kadar pişirin. Bu süre içerisinde aşurelik buğdayın ve pirincin iyice pişmesi önemlidir.
Pişen aşureye tuz, tarçın, karabiber ve vanilya özütünü ekleyin. İyice karıştırın ve ocaktan alın.
Aşureyi servis kaselerine paylaştırın. Üzerini nar taneleri, tarçın ve dövülmüş ceviz içiyle süsleyebilirsiniz.
Aşureyi oda sıcaklığında soğumaya bırakın ve daha sonra buzdolabında dinlendirerek servis yapın. Afiyet olsun!