2018-2019 eğitim öğretim yılının ilk dönemi sona erdi. Özel Gaziantep Anka Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Yardımcı Doç. Dr. Mustafa Çelik, yarıyıl tatilinin, karnesinde düşük not olan öğrencilerin bu derslerdeki eksikliklerini gidermesi için iyi bir fırsat olabileceğini belirtti. Çocukların hangi nedenle olursa olsun kötü karne getirmesinin bir zeka göstergesi olmadığını belirten Yrd. Doç. Dr. Çelik, bazı anne ve babaların beklentilerinin altında karne getiren çocuklarına, neredeyse tüm tatil süresince cezalandırıcı bir tutum sergilediğine dikkat çekti. Karnesi kötü olan çocukların notlarını değerlendirirken dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Çelik, kıyaslayıcı davranışların çocuğun güven duygusunu ve benlik gelişimini olumsuz yönde etkileyeceğini dile getirdi. 

Özel Gaziantep Anka Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Yardımcı Doç. Dr. Mustafa Çelik, başarısız karneye karşı yargılayıcı bir bakış açısıyla değil anlayışlı, çözüm odaklı ve yapıcı yaklaşılması gerektiğini ifade ederek,” Kötü karne çocuğunuz ve sizin eksikliklerinizi görmeniz için iyi bir fırsat. Bu nedenle çocuklarınızı suçlamak, azarlamak yerine onu yeni döneme daha enerjik hazırlamak için tatil boyunca neler yapılabileceğini, çocuklarınızın da görüşünü alarak planlamalısınız. Tatil döneminde dinlenme ve derse ayrılacak zaman doğru belirlenmeli. Yoğun ders ve kurs programları yerine, çocuklarınızın moral ve motivasyonlarını olumlu etkileyecek aktiviteler, ikinci eğitim öğretim yılında çocuğunuzun başarısına katkı sağlayacaktır. Çocuklarınızın sizinle birlikte yaptığı her etkinlik, iletişimlerini güçlendirdiği gibi duygusal gelişimlerini de destekler”dedi. 
Yarıyıl tatilinin çocukların ikinci döneme motivasyonları yüksek, dinlenmiş bir şekilde başlayabilmeleri açısından, aileler için de çocuklarıyla zaman geçirmek adına iyi bir fırsat olduğunu belirten Çelik, “Yarıyıl tatili evde bilgisayar ya da cep telefonu başında ya da boş oturup sıkılarak geçirilen bir zaman dilimi olmamalı. Çocukların beden sağlığını geliştirmek için uyku düzenine özen gösterilmeli, yürüyüş başta olmak üzere çocuğunuzun yaşı, vücut gelişimi, en önemlisi de tercihlerine göre onu bir spor dalına yönlendirilmeli. Kitap okumak, doğada gezmek, müzeye gitmek, tiyatro veya değişik etkinlikler çocuklarınızın hem ufkunu geliştirecek hem de ders dışı öğrenme ve merak etme dürtülerini uyandıracaktır” diye konuştu. 

İHA