Sağlık çalışanlarına karşı şiddetin önlenmesinin amaçlandığı kanuna ilişkin konuşan Gaziantep-Kilis Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. K. Doğan Eroğulları, yeni yasanın sağlık çalışanları açısından, beklentilerin yakınından değil uzağından bile geçmeyen bir yasa olduğunu belirtti. Yeni yasanın sağlıkta şiddeti önlemeyeceğini belirten Eroğulları, “Yapılan yasa değişikliği ile vatandaşlarımızın kayıtlı oldukları aile hekimi, kendilerinin bilgisi ve onayı olmadan, bakanlıkça değiştirilebilecektir. Bu hasta haklarına, vatandaşlarımızın hekim seçme haklarına aykırı bir düzenlemedir. Maalesef ki yasa teklifi hazırlanırken ve görüşülürken, bizlerin, meslek örgütlerimizin, derneklerimizin görüşleri alınmamıştır. Yasa bu haliyle hem sağlık çalışanlarımıza hem de vatandaşlarımıza sıkıntılar yaşatacaktır” diye konuştu.

YENİ YASA SAĞLIK ÇALIŞANLARIN BEKLENTİLERİNİ KARŞILAMADI

Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek, yasalaştı. Sağlık çalışanlarına karşı şiddetin önlenmesinin amaçlandığı kanuna ilişkin gazetemize konuşan Gaziantep-Kilis Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. K. Doğan Eroğulları, yeni yasanın sağlık çalışanları açısından, beklentilerin yakınından değil uzağından bile geçmeyen bir yasa olduğunu belirtti. Yeni yasanın sağlıkta şiddeti önlemeyeceğini belirten Eroğulları, yasanın hem sağlık çalışanlarına hem de vatandaşlara sıkıntılar yaşatacağını söyledi.

YENİ YASA BEKLENTİLERİN YAKININDAN DEĞİL UZAĞINDAN BİLE GEÇMEYEN BİR YASA

Yeni yasanın sağlık çalışanları açısından, beklentilerin yakınından değil uzağından bile geçmeyen bir yasa olduğunu belirten Gaziantep-Kilis Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. K. Doğan Eroğulları, “Kamuoyuna 'sağlıkta şiddet yasası' olarak duyurulan ve basında da bu haliyle yer bulan Sağlıkla İlgili Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi, 15.11.2018 tarihinde kabul edilerek yasalaşmıştır. İlk duyulduğu anda, sağlık çalışanlarında bir umut uyandıran bu yasa değişikliği önerisinde, maalesef ki yıllardır mücadelesini yürüttüğümüz sağlıkta şiddetin önlenmesi amacıyla yapılmış bir düzenleme bulunmamaktadır. Yasada sadece uygulanan şiddetin sonrasına ilişkin mevcut prosedürel işleyiş belirtilmiştir. Buna göre; sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sebebiyle kasten işlenen suçlardan şüpheli olanlar, kolluk görevlilerince yakalanır ve gerekli işlemleri yapılarak Cumhuriyet başsavcılığına sevk edilir düzenlemesine yer verilmiştir. Ayrıca, bu suçların soruşturmasında, kolluk tarafından müşteki, mağdur veya tanık olan sağlık personelinin ifadelerinin “hizmetin aksamaması amacıyla” iş yerlerinde alınacağı da belirtilmiştir.Yani sağlık çalışanları açısından, beklentilerin yakınından değil uzağından bile geçmeyen bir yasadır” dedi.

YASA HEM SAĞLIK ÇALIŞANLARINI HEM VATANDAŞLARA SIKINTILAR YAŞATACAK

Aile hekimlerine yılda 30 gün izin hakkı tanınmıştır. Ancak bu hak yıl içinde çalışılan süre ile orantılı olmak ve ait olduğu sözleşme döneminde kullanılmak üzere belirlenmiştir. Bir sonraki sözleşme dönemine aktarılmamaktadır. Böyle bir düzenleme başka hiç bir meslek grubunda yoktur. Ayrıca aile hekimleri bu izinlerini kullanırken, yerlerine vekalet edecek bir hekim bulmazlarsa maaşlarından çok ciddi kesinti yapılmaktadır. Bu,evrensel çalışma ilkeleri ne,hukuka ve akla aykırıdır.Ayrıca yapılan yasa değişikliği ile vatandaşlarımızın kayıtlı oldukları aile hekimi, kendilerinin bilgisi ve onayı olmadan, bakanlıkça değiştirilebilecektir. Yıllardır sizi takip eden, iyi bir iletişim ve güven bağı kurduğunuz aile hekiminiz, sizin haber ve onayınız olmadan değiştirilebilecektir. Bu hasta haklarına, vatandaşlarımızın hekim seçme haklarına aykırı bir düzenlemedir. Aile Hekimliği, sağlık hizmetleri içerisinde, vatandaşlarımız açısından memnuniyet düzeyi en yüksek sağlık hizmetidir ve bu birinci basamak sağlık hizmeti, hem vatandaşlarımızın hem de toplumun sağlığı açısından son derece önemlidir. Maalesef ki yasa teklifi hazırlanırken ve görüşülürken, bizlerin, meslek örgütlerimizin, derneklerimizin görüşleri alınmamıştır. Yasa bu haliyle hem sağlık çalışanlarımıza hem de vatandaşlarımıza sıkıntılar yaşatacaktır” diye konuştu.

Genel Kurul'da Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 22 maddesini kapsayan 1. bölümü geçen hafta mecliste kabul edilmişti. Yeni yasaya göre; Kamu ve özel sağlık kuruluşlarında çalışan personele yönelik suçlardan şüpheli olanlar, kolluk görevlilerince yakalanacak ve savcılığa sevk edilecek. Savcılık adli işlemleri yerine getirecek.

BAHRİ UÇAR