Coronavirus (Covid-19) pandemisi ile birlikte gelen oto yedek parça fiyatlarındaki aşırı artış müşteriler kadar esnafı da mağdur ediyor. Pandemi sürecinin etkisi ile sanayi sitelerindeki yoğunluk düşerken esnaf, kimi vatandaşların bozulan araçlarına yeni parça alamadığını kimi vatandaşların da maddi gücü olmadığı için aracını tamir ettiremediğine dikkat çekiyor.

Pandemi süreci ile birlikte doların yükselişinin vatandaşı ve esnafı olumsuz etkilemeye devam ettiğine dikkat çeken Gaziantep Şahinbey Oto Sanayi Sitesi esnafı, otomobilde yedek parçaların çoğunun ithal olduğundan dolayı dövizdeki aşırı artışın da oto yedek parçalarının fiyatlarının artmasına neden olduğunu belirtiyor.

Döviz kurundaki yükselişle birlikte ekonomideki olumsuz durumun sanayi sitelerindeki esnafı olumsuz etkilediğini ve iş yapamaz duruma geldiklerine dikkat çeken esnaf, pandemi sürecinin de etkisiyle zor günler geçirdiklerini dile getirdiler.

Pandemi süreci ile birlikte işlerinde ciddi oranda düşüş olduğunu ifade eden esnafdan Hakan Şirin, aldıkları malzemelere ciddi oranlarda zam geldiğini, bu durumun da hem kendilerini hem de vatandaşı mağdur ettiğini belirtti.

“50 liraya aldığımız parça 120 lira oldu”

Oto yedek parça fiyatlarının aşırı derecede yükseldiğine dikkat çeken Şirin, “50 liraya aldığımız parça şu an 100-120 lira oldu. Pandemi nedeniyle sanayi şu an çok sakin ve işlerimiz bayağı düştü. Esnafa hiçbir destek sağlanmadı. Pandemiden önce bir araç 80 bin lira iken şu an 150 bin lira oldu. Elimizdeki araçları sattık. Şu an araç alabilecek gücümüz dahi yok. İşlerimiz az da olsa oluyor ama müşterilerimizde para ödeme sıkıntısı var. Fabrikada çalışan bir vatandaş kaza yaptığı zaman aracının tamiri için 3-4 ay bekliyor.” dedi.

“Dükkânı siftahsız kapattığımız günler oluyor”

Pandemi süreci ve oto yedek parçalara gelen artış ile birlikte işlerinde yüzde 70 oranında bir düşüş olduğunu ifade eden Uğur Edip Çevik, “Piyasanın durumu şu an pandemi sürecinden dolayı çok zayıf ve iş durumu çok düştü. Bu durumda esnaf olarak zorlanıyoruz. Fiyatlar bayağı arttı, bu nedenle eskisi gibi satışlarımız olmuyor. Oto yedek parça ve aksesuarlarının hepsinde aşırı bir fiyat yükselmesi oldu. Fiyatların yüksek olması, müşterilerin sayısını azalttı ve işlerimizin durmasına neden oldu. Bazı günler dükkânı siftahsız bile kapattığımız oluyor.” ifadelerini kullandı.

“Vatandaş aracını tamir ettiremiyor”

Mahmut Talan da esnafı mağdur eden durumun pandemi süreci ile birlikte yedek parça fiyatlarının aşırı derecede artması olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Pandemi sürecinde işlerimiz durma safhasına geldi. İşlerimiz yüzde 80-90 oranında düştü. Pandemi süreci başlarında iş yerlerimizi kapattık ve iş yerimiz 4 ay kapalı kaldı. Şu an işyerlerimizi yeni açmaya başladık, işlerimiz iyi gitmiyor dükkânlarımız kendi masraflarını kurtarmıyor. Oto yedek parçalarının fiyatları arttı, insanların maddi durumları düştü. Hayat pahalılaştı, büyük sıkıntılar çektik ve halende çekiyoruz. Umarım bu durum düzelir. Şu an araç fiyatları yaklaşık 3 katına çıktı. Yedek parçaların fiyatı ise yaklaşık 5 katına çıktı. 30 liraya aldığımız bir parça şu an 200 lira oldu. Vatandaş pandemi süreci öncesinde aracının bütün ihtiyaçlarını giderirken şu an zorunlu ihtiyaçlarını gideriyor. Yani aracı idare edecek masraflarını yaptırmamaya başladı.”