Zengin ve yoksul arasındaki fark azaldı

TÜİK Gaziantep Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’de gelir grupları arasındaki farkın arttığı bildirildi.

Yapılan açıklamada toplumda gelirin adaletli dağılıp dağılmadığının belirlenmesinde kullanılan en yaygın gelir dağılımı ölçütlerinden birinin gini katsayısı olduğu belirtildi. Açıklamada gelirin toplumdaki bireyler arasında eşit paylaşılması durumunda gini katsayısının 0 değerini aldığı, toplam gelir yalnız bir kişi tarafından elde edilmişse 1'e eşit olduğu ve 1’e eşit gini katsayısının toplumda gelir dağılımı adaletsizliğinin en üst seviyede olduğu anlamını taşıdığı ifade edildi.

Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2019 yılı sonuçlarına göre gini katsayısı bir önceki yıla göre 0,013 puan azalış ile 0,395 olarak tahmin edildi.

Toplam gelirin neredeyse yarısı en zenginlerin

Açıklamada toplam gelirin %46,3’ü en yüksek gelir grubunun aldığı belirtildi

Bir diğer gelir dağılımı ölçütünün, toplumun en zengin %20’sinin gelirinin en yoksul %20’sinin gelirine oranı şeklinde hesaplanan P80/P20 göstergesi olduğu ifade edildi.

En yüksek eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay bir önceki yıla göre 1,3 puan azalarak %46,3'e düşerken, en düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun aldığı pay 0,1 puan artarak %6,2'ye yükseldi.

Buna göre; toplumun en zengin %20'sinin gelirinin en yoksul %20'sinin gelirine oranı şeklinde hesaplanan P80/P20 oranı ise 7,8'den 7,4'e düştü.

“Sürekli yoksulluk” değişmedi

TÜİK Gaziantep Bölge Müdürlüğünün yaptığı açıklamada üç yıldan en az ikisinde yoksul olan fertleri kapsayan sürekli yoksulluk oranının azaldığı ifade edildi.

Dört yıllık panel veri kullanılarak hesaplanan sürekli yoksulluk oranı, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %60'ına göre son yılda ve aynı zamanda önceki üç yıldan en az ikisinde de yoksul olan fertleri kapsadı.

Buna göre, sürekli yoksulluk oranı bir önceki yıla göre değişmeyerek %12,7 oldu.