2011 yılında onarımı tamamlanan Zeytin Hanı tarihi dokusu ve çeşitli yöresel ürünleriyle ilgi çekmeye devam ediyor. Önceki dönemlerde sabunhane olarak kullanılan, şimdilerde ise Gaziantep’in yöresel ürünleriyle önemli bir satış noktası haline gelen tarihi Zeytin hanı yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görmeye devam ediyor. İçerisinde sabun ocağı ve 10 adet zeytinyağı kuyusu bulunan tarihi Zeytin Hanı, tarihi dokusu ve çeşitli yöresel ürünleriyle yılın dört mevsiminde ilgi görüyor. Yılın her mevsiminde tarihi Zeytin Han’ın ilgi gördüğünü belirten Zeytin Hanı işletmecileri, yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça ilgi gördüğünü belirtti.

ZEYTİN HANI DÖRT MEVSİM İLGİ GÖRÜYOR

2011 yılında onarımı tamamlanan Zeytin Hanı tarihi dokusu ve çeşitli yöresel ürünleriyle ilgi çekmeye devam ediyor. Önceki dönemlerde sabunhane olarak kullanılan, şimdilerde ise Gaziantep’in yöresel ürünleriyle önemli bir satış noktası haline gelen tarihi Zeytin hanı yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görmeye devam ediyor. İçerisinde sabun ocağı ve 10 adet zeytinyağı kuyusu bulunan tarihi Zeytin Hanı, tarihi dokusu ve çeşitli yöresel ürünleriyle yılın dört mevsiminde ilgi görüyor. Yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görmeye devam eden Zeytin Hanı içerisinde; başta zeytinyağı olmak üzere sabun, peynir çeşitleri, baharat ürünleri ve Gaziantep’e özgü yöresel gıdalar bulunuyor.

ZEYTİN HANDA 10 ADET ZEYTİNYAĞI KUYUSU BULUNUYOR

Önceki dönemlerde sabunhane olarak kullanılan ve 2011 yılında onarımı tamamlanan Zeytin Han Gaziantepli bir girişimci tarafından yöresel lezzetlerin bir arada sunulduğu bir mağazaya dönüştürüldü. Uzun süre sabun imalat yeri olarak kullanılan Zeytin Hanı, 1823 yalında sabun hane olarak hizmet vererek Anadolu’nun hemen hemen her yerine sabun üretmiş daha sonra zeytinyağı üretim yeri olmuş ve yıllarca hizmet etmiş şimdi ise Gaziantep’in yöresel ürünlerini tanıtıyor. İçerisinde sabun ocağı ve 10 adet zeytinyağı kuyusu bulunan Zeytin Hanı, ziyaretçiler tarafından oldukça ilgi görüyor. 

HER GEÇEN YIL DAHA FAZLA TURİST GELMEYE DEVAM EDİYOR

Tarihi dokusu ve çeşitli yöresel ürünleriyle turistlerin ilgisini çekmeye devam eden Zeytin Han’ı işletmecisi Mehmet Sermest Şerbetçi, tarihi Zeytin Han’ında Gaziantep’i tanıttıklarını belirtti. Zeytin Han’ına gelen misafirlere iyi ve temiz kaliteli ürünleri verdiklerini belirten Şerbetçi, “Önceki dönemlerde sabunhane olarak kullanılan han şimdilerde Gaziantep’in yöresel ürünleriyle önemli bir satış noktası haline geldi. Han’ın içerisinde başta zeytinyağı olmak üzere peynir çeşitleri, baharat ürünleri, zeytinyağı özlü güzellik malzemeleri bulunuyor. Her geçen yıl daha fazla turist gelmeye devam ediyor” dedi.

ZEYTİN HANI TARİHÇESİ

Zeytin hanı 1823 tarihinde sabunhane olarak yerel dille masmana olarak yapılmıştır. Yıllar boyunca bu handa zeytinyağlı sabun üretimi yapılmış. Gaziantep ipek yolu üzerinde olduğu için o zamanlarda hanlarda ne ürün satıldıysa o hana isim olarak o verilmiştir. Zeytin hanı ismi de bu handa  zeytinyağlı sabun yapıldığı için buradan gelmiştir. Eski dönemlerde develerle Irak, İran ve başka ülkelere sabun gönderilirmiş. Günümüzde ise yöresel ürünlerin satıldığı bir mağaza haline gelmiştir.

BAHRİ UÇAR