​Başkentray Açılış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'nin bilek güreşi sahasına çevrilmesinden rahatsız olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başkentray Açılış Töreni'nde konuştu. Suriye'deki gelişmelere değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'nin  bilek güreşi sahasına çevrilmesinden rahatsız olduklarını belirterek, dün akşam ABD Başkanı Turmp ile görüştüğünü bugün de Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşeceğini söyledi.

Kayaş Tren Garı'nda düzenlenen Başkentray Açılış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'yle ilgili gelişmelere değindi. Erdoğan şöyle konuştu:

"Suriye'deki gelişmeler tüm dünya çapında bir güvenlik krizine yol açmıştır. Suriye'deki rejim bizim gözümüzde zaten kapkara bir sicile sahiptir. Suriye'nin bilek güreşi sahasına çevrilmesinden rahatsızız. Dün akşam Trump'la görüştük, bugün Putin'le görüşeceğim. Birlikte kimyasal katliamı nasıl durdururuz bunu konuşacağım. Suriye toprakları herkes için güvenli hale gelene kadar oradaki varlığımızı ve faaliyetlerimizi sürdüreceğiz."

"Kimsenin Akdeniz ve Suriye topraklarını siyasi ve askeri güç mücadele ateşinde yakmaya hakkı yok"

Beşşar Esad'ı destekleyenlerin yanlış yaptığını vurgulayan Erdoğan, "Sınırlarımız boyunca ne DEAŞ ne PYD tek bir teröristin bile varlığını tahdit olarak görüyoruz. Biz artık Suriye ve Irak'ta oynanan bu tiyatronun bir kenara bırakılmasını istiyoruz. Bu tiyatro yüzünden dünya yakın tarihinin en büyük tehdidiyle karşı karşıyadır. Kimsenin Akdeniz ve Suriye topraklarını siyasi ve askeri güç mücadele ateşinde yakmaya hakkı yok. Ne ABD ile olan müttefikliğimizden ne de Rusya ile geniş alanda kurduğumuz stratejik ilişkilerimizden, ne de İran ile birlikte çalışmaktan vazgeçme niyetimiz yoktur. Katil Esed rejimini destekleyenler, PYD'yi destekleyenler yanlış yapıyor. Suriye'de bulunduğu yere güven, huzur ve refah getiren tek ülke biziz." dedi.

"Dövizdeki artışın mantıklı izahı yok"

Dövizdeki artışla ilgili de konuşan Erdoğan, "Ekonomide aktif rol oynayanlar eğer Suriye'deki bu gelişmeleri kalkıp bahane ederek buradan ülkemize ekonomik terör estirmeye çalışıyorsanız yanlış yaparsınız. Yeri geldiğinde bunun hesabını verirsiniz, bedelini ödersiniz. Döviz kurlarındaki artışın makul, mantıklı, işin kitabına uygun hiçbir izahı yoktur. Türkiye emin adımlarla yoluna devam ediyor, bizi döviz kuru üzerinden terbiye edemezler." ifadelerini kullandı.

FETÖ operasyonları

Erdoğan daha sonra şunları kaydetti: "Terör örgütleriyle yürüttüğümüz mücadele bir bedel ödemedir. Güney komşularımız Suriye ve Irak'ta yaşananlar nedeniyle üstlendiğimiz riskler bir bedel ödemedir. Fırat Kalkanı Harekatını yaşadık, kısa sürede orayı hallettik. Zeytin Dalı Harekatı'nda 4 bin 123 teröristi etkisiz hale getirdik, Kuzey Irak'ta 337 teröristi etkisiz hale getirdik. Şimdi FETÖ'cüleri toplamaya başladık. Kosova'dan 6 tanesini aldık, Gabon'dan 3 tane aldık."

Suriyeli mülteciler

Suriyeli mültecilerle ilgili de konuşan Erdoğan, "Birileri sürekli olarak ülkemizde yaşayan Suriyeliler üzerinden milletimizi tahrik etmeye çalışıyor. Anadolu'nun büyük bir bölümü bir başka coğrafyadan kopup gelmiş insanlardan oluşuyor. Asırlar boyu birlikte yaşadığımız insanlara sırtımızı dönmemiz mümkün mü? Kendi sınırlarımız içinde güven içinde yaşıyorsak bunda sınır dışında kalmış olanların da hakkı vardır." şeklinde konuştu. 

İLKHA