Sağlık camiasının mülakat tartışmalarından rahatsız olduğunu belirten Eroğulları, Kamu personeli alırken ihtiyaç ve liyakat göz önünde bulundurulması gerektiğini belirterek,  “Sağlık personellerinin alımında mülakat değil liyakat olmalıdır. Personel alımlarında kullanılacak ölçüt bellidir ve o da devletimizce yapılan KPSS sınavında alınan sonuçlardır” dedi. Sağlık sisteminde çok ciddi bir şekilde personel yetersizliğinin yaşandığını da söyleyen Eroğulları, “Sağlık bakanlığınca yaklaşık bir yıldır herhangi bir sağlık personeli alımı yapılmadı. Yaklaşık bir yıldır 500 bin sağlık personeli bakanlıktan atama haberi bekliyordu. Sözleşmeli personel alımlarının mülakatla olacağı haberi, tüm sağlık personellerinde çok ciddi hayal kırıklığı, umutsuzluk ve tedirginlik yarattı” dedi.

SAĞLIK CAMİASI MÜLAKAT TARTIŞMALARINDAN RAHATSIZ

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Genel Sekreteri ve Gaziantep Aile Hekimliği Derneği Başkanı K. Doğan Eroğulları, sağlık personeli alımında uygulanacağı mülakat tartışmalarına tepki gösterdi. Sağlık camiasının mülakat tartışmalarından rahatsız olduğunu belirten Eroğulları, Kamu personeli alırken ihtiyaç ve liyakat göz önünde bulundurulması gerektiğini belirterek,  “Sağlık personellerinin alımında mülakat değil liyakat olmalıdır. Personel alımlarında kullanılacak ölçüt bellidir ve o da devletimizce yapılan KPSS sınavında alınan sonuçlardır” dedi. Sağlık sisteminde çok ciddi bir şekilde personel yetersizliğinin yaşandığını söyleyen Eroğulları, “Sağlık bakanlığınca yaklaşık  bir yıldır herhangi bir sağlık personeli alımı yapılmadı. Yaklaşık bir yıldır, 500 bin sağlık personeli, bakanlıktan atama haberi bekliyordu. Sözleşmeli personel alımlarının mülakatla olacağı haberi, tüm sağlık personellerinde çok ciddi hayal kırıklığı, umutsuzluk ve tedirginlik yarattı” dedi.

SAĞLIK CAMİASI HUZURSUZ

Sağlık camiasının mülakat tartışmalarından rahatsız olduğunu belirten Eroğulları, “Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, sözleşmeli sağlık personeli alımlarının sözlü mülakat ile olacağı belirtildi. Şu anda atama bekleyen yaklaşık 500 bin sağlık personeli var. Sağlık personelleri atama beklerken, bakanlığın açıklamasıyla hayal kırıklığı yaşadılar ve şu anda sağlık camiası huzursuz” dedi.

SAĞLIĞIN MÜLAKATI OLMAZ

Sağlığın mülakatı olmaz diyen Eroğulları, “Bakanlığın açıklaması, atama bekleyen sağlık personelleri arasında, alımların liyakata ve KPSS puanına göre değil, torpille olacağı endişesini akla getirdi. Sağlığın mülakatı olmaz. Bu arkadaşlarımız, devletimizin okullarında, devletimizin yasalarına uygun bir şekilde eğitimlerini ve diplomalarını aldılar. Devletimizin açtığı KPSS sınavına girerek atamalarını beklemeye başladılar. Şu anda bakanlığımızın açıkladığı ‘sözleşmeli sağlık personeli alımında mülakat yapılacağı’ hususunun neye göre planlandığı ve hangi gerekçeyle ihtiyaç duyulduğu anlaşılamamaktadır. Bu mülakatta, kişilerin aldıkları eğitimler ve meslekleriyle ilgili bir yeterliliğin sorgulanmayacağı açıktır. Kamu personeli alınırken, ihtiyaç ve liyakat göz önünde bulundurulmalı ve kamu personeli arasında hak ve adalet duygusu yıpratılmamalıdır. Kamu personeli, kamuda atama için devletimizin yaptığı düzenlemeler doğrultusunda yapılan KPSS sınavına girmiş ve atama beklemektedirler. Mesleki yeterlilikle ilgisi olmayan soruların sorulduğu, KPSS’de derece alanların bile haksız ve keyfi bir şekilde elenebileceği  mülakat uygulaması, zaten gelecek kaygısı yaşayan on binlerce sağlık emekçisini mutsuz ve tedirgin etmektedir” şeklinde konuştu.

SAĞLIK SİSTEMİNDE ÇOK CİDDİ PERSONEL YETERSİZLİĞİ YAŞANMAKTADIR

Sağlık sisteminde çok ciddi bir şekilde personel yetersizliğinin yaşandığını söyleyen Eroğulları, “Şu anda sağlık sisteminde çok ciddi bir şekilde personel yetersizliği yaşanmaktadır. Bazı bölgelerde ve bazı birimlerde, sağlık hizmetlerinde personel yokluğu nedeniyle hizmette aksamalar yaşanmaktadır. Aile hekimlerinin bir kısmı, birlikte çalışacak aile sağlığı hemşiresi bulamamaktadır. İkinci basamak sağlık kuruluşlarında en az üç kişinin yapması gereken işi, personel yokluğu nedeniyle bir kişi yapmakta, bu çalışma temposu ve nöbetler yüzünden sağlık personelinde tükenmişlik sendromu yaşanmaktadır. Aile hekimliği yönetmeliğinde belirtildiği üzere, her üç aile hekimliği birimine, fazladan  bir hemşire verilmesi gerekirken, hali hazırda hemşiresi olmayan aile hekimliği birimleri mevcut.  Diğer bakanlıklarda sürekli personel alımları yapılırken, sağlık bakanlığınca yaklaşık  bir yıldır herhangi bir sağlık personeli alımı yapılmadı. Yaklaşık bir yıldır, 500 bin sağlık personeli, bakanlıktan atama haberi bekliyordu. Sözleşmeli personel alımlarının mülakatla olacağı haberi, tüm sağlık personellerinde çok ciddi hayal kırıklığı, umutsuzluk ve tedirginlik yarattı” ifadelerini kullandı.

SAĞLIK PERSONELLERİNİN ALIMINDA MÜLAKAT DEĞİL LİYAKAT OLMALIDIR

Kamu personeli alırken ihtiyaç ve liyakat göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Eroğulları, “Sağlık personellerinin alımında mülakat değil liyakat olmalıdır. Sağlık hizmetlerinde ciddiyetsizlik olmaz. İnsan hayatının, toplum sağlığının söz konusu olduğu sağlık hizmetlerinde, personel alımında liyakatın yerine mülakat getirilmesine neden ihtiyaç duyulmuştur, ne amaçlanmaktadır anlayamıyoruz. Personel alımlarında kullanılacak ölçüt bellidir ve o da devletimizce yapılan KPSS sınavında alınan sonuçlardır” diye konuştu.

BAHRİ UÇAR