Gaziantep Üniversitesi Rektörü Ali Gür, ihmal edilen kronik hastalara dikkat çekerek, “Gerek hastanelerin salgın nedeniyle kronik hastalıkları ikinci plana atmaları gerekse hastaların, hastalık bulaşma korkuları hastanelere müracaatları kısıtlamaktadır. İhmal edilen kronik hastalıklardan ölüm oranları tehlikeli boyutları aşacaktır.” dedi

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Rektör Gür, “Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19 salgınının kanser, kalp-damar ve diyabet gibi dünyada yıllık ölümlerin yüzde 71'ini oluşturan bulaşıcı olmayan rahatsızlıkların önlenmesi ve tedavisine ciddi darbe vurduğunu duyurdu. Bu önemli uyarı dikkate alınmalıdır.

Gerek hastanelerin salgın nedeniyle kronik hastalıkları ikinci plana atmaları gerekse hastaların, hastalık bulaşma korkuları hastanelere müracaatları kısıtlamaktadır. Bu yüzden başta üniversite hastaneleri olmak üzere kamu hastanelerinin bir kısmı temiz hastane ilan edilmelidir.

Bu yapılmadığı takdirde ihmal edilen kronik hastalıklardan ölüm oranları tehlikeli boyutları aşacaktır. Bulaş riski yüksek ancak ölüm oranı düşük olan COVID-19 salgınını başarı ile durdurduğumuz bu süreçte ölümcül kronik hastalıklardan ölüm oranları uzun vadede artacaktır.” İfadelerini kullandı.