<p>Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Türkiye geneli tahmini Antepfıstığı rekoltesinin 280 bin ton olacağını açıklarken, Gaziantep Ticaret Borsası ise Türkiye geneli tahmini Antepfıstığı rekoltesinin 388 bin ton olacağını belirtti.  </p> <p>Açıklanan tahmini Antepfıstığı rekoltelerini değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, yaptığı açıklamada, “Gaziantep fıstığı rekolte tahminleri çiftçileri şaşırtıyor” ifadelerini kullandı ve ekledi: “Rekolte tahmininin netlik kazanması lazım.” </p> <p>Gaziantep fıstığı rekolte tahminlerinin çiftçileri şaşırttığının altını çizen Başkan Deniz, “Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün bilimsel verilerle ve kayıtlarla yaptığı ülke genelinde tahmini 280 bin ton Antepfıstığı rekolte tespitinin ardından Gaziantep Ticaret Borsası’nın açıkladığı 388 bin ton tahmini rekoltenin nasıl yapıldığı, tahminde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü haricinde hangi verilerin kullanıldığı merak konusu olmuştur. Tahminlerin bu kadar farklı olması çelişkiye yol açarken, spekülatif piyasalara meydan verecektir. Dolayısıyla yıllarca verilen emek ve altından kalkılamayacak girdilerle üretim yapmaya çalışan çiftçilerimizin emeğinin heba olmaması için rekolte tahmininin netlik kazanması önem arz etmektedir” dedi.   </p> <p>Antepfıstığının hem aroması hem de tadı bakımından dünyada sevilen bir lezzet haline geldiğini anlatan Başkan Deniz, “Gaziantep’te Antepfıstığı üretimi yapan çiftçi sayımız 15 bin civarında olup her yıl üretimi yapılan alanlarımız ile ekili-dikili ağaç sayımız artmaktadır. Dolayısıyla üretim yapılan alan ile ekili-dikili ağaç sayısı ne kadar artarsa rekoltemizde o oranda artmaktadır. Geçen yıl fıstığın yok yılı iken bu sene var yılı. İnşallah çiftçilerimizin yüzü bu sene gülecek. Ancak Antepfıstığı rekoltelerinde yapılan değişik açıklamalar üreticilerimizin kafalarını karıştırmaktadır. O nedenle rekolte tahmininin bir an önce netlik kazanması büyük önem arz ederken, çiftçilerimizin aniden paniğe kapılıp piyasayı etkileyecek şekilde aşırı yüklü fıstık götürmemelerini, yaptıkları girdi masraflarını düşünerek adım atmalarını ve fıstığın ‘İKİ YILDA BİR ÜRÜN VEREN’ mahsul olduğunu hatırdan çıkarmamaları gerektiğini tavsiye ederim” şeklinde konuştu.</p>