HS'li olmasından kaynaklı PTT A.Ş yönetim kurulunun uygun gördüğü kişiler her yere atanabiliyor. Maalesef liyakatten eser kalmadı. Özellikle son dönemde PTT'de liyakat tamamen ortadan kalktı. 180 yıla aşkın bir kurum olan PTT'nin bu şekilde yıpratılmasını kabul etmiyoruz' ifadelerini kullandı.

PTT'DE LİKAKAT KALKMADI

Dört bin şube, bin acenta ve 26 binden fazla çalışanı ile ülke genelinde faaliyet gösteren PTT'de yaşanan sorunlara ilişkin açıklama yapan Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası'nın (Haber-Sen) Genel Başkanı Mesut Balcan, 'PTT'de liyakat kalkmadı. Eskiden 2013 yılında PTT A.Ş olmadan önce 399-1, 399-2 ve 657'lilerin çalıştığı dönemde liyakat esası vardı. Çünkü o dönemde bir kişinin veznedar, şef, müdür olabilmesi için hem kurumda belli bir süre çalışmış olması gerekiyordu ve aynı zamanda görevde yükselme sınavı vardı. Bu aşamaları geçtikten sonra nacak o görev gelebiliyordu ancak 2013'ten sonra PTT A.Ş olduktan sonra 2-3 sendika ile grev kararı almıştık. Biz o günde ifade ettik. Şuan kuruma alınan 2013 PTT A.Ş yönetmeli kabul edildikten sonra ileriki dönemlerde ücret kayıpların olacağını ve sıkıntılı bir yönetmelik hazırlandığını ifade etmiştik ve nitekim bugün haklı da çıktık. Geldiğimiz dönemde 399'ların geçinemeyeceği bir ücret, İHS'lerin ( İdari Hizmet Sözleşmeli) tamamen asgari ücretin altında ve asgari ücrete denk düşecek bir ücret alması kabul edilebilir bir durum değildir. Ve son İHS ile birlikte özellikle bir yazılı sınav gerekmiyor. Yani İHS'li olmasından kaynaklı PTT A.Ş yönetim kurulunun uygun gördüğü kişiler her yere atanabiliyor. Maalesef liyakatten eser kalmadı. Özellikle son dönemde PTT'de liyakat tamamen ortadan kalktı. PTT 180 yıla aşkın bir kurum ve gerçekten Türkiye'nin önemli bir kurumu. Bu kurumların bu şekilde yıpratılmasını kabul etmiyoruz' ifadelerini kullandı.

HEP KARDA OLAN PTT'NİN ZARAR ETMİŞ OLMASI AKIL ALIR GİBİ DEĞİL

PTT'nin 1,2 milyar TL zarar etmesine ilişkin de konuşan Balcan, 'PTT A.Ş olduktan sonra Türkiye Varlık Fonu kuruldu. Türkiye Varlık Fonu kurulduğunda özellikle bazı kurumların buraya aktarılmasıyla Sayıştay'ın denetleyemediği kurumlar kapsamına alındı. Sayıştay'ın denetleyemediği bir kurumda özellikle denetlenebilirlik, şeffaflık, gelir adaletin dağıtılması konusunda kuşkularımız var. PTT Türkiye Varlık Fonunda olduğu için bunun 2019'dan sonraki durumunu incelemek imkansız gibi. Ama bugüne kadar hep karda olan bir kurumu zarar etmesi veya ettirilmesi bilinçli bir şekilde yapıldığına inanıyoruz. Çünkü Telekom süreci de böyle oldu. Bir personelin gideri bellidir. Bu kurum özellikle hizmet alımı ve iştirakler aracılığıyla zarar uğratılıyor. 2018 ve 2019 Sayıştay'ın raporlarında zararın 1.2 milyon zarardan bahsediliyor. Dünya'da ve Türkiye'de özel kurular kar ederken PTT'nin zarar etmiş olması akıl alır gibi değil' şeklinde konuştu. BAHRİ UÇAR