Tüm dünyada ve Türkiye’de adeta hayatı durma noktasına getiren yeni tip corona virüs (COVID-19) salgını dolayısıyla özel hastanelerin ciddi anlamda olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Tam-Med Hastanesi Genel Müdürü Cengiz Bayram, koronavirüs salgını nedeniyle özel hastane gelirlerinin yüzde 40 düştüğünü belirterek, devlet hastanelerine verilen her türlü desteğin özel hastanelere de verilmesi gerektiğini belirtti. Acildeki hasta sayısının dahi yüzde 50 oranında azaldığına dikkat çeken Bayram, “Böyle giderse biz bunun altından kalkamayız. Devlet ile özel sektör ayırt edilmemeli. Her türlü desteğin bizlere de verilmesi gerekiyor” dedi. Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) çağrıda bulunan Bayram, “SGK’nın bu dönemde özel sağlık kuruluşlarına ciddi bir katkıda bulunmaları gerekiyor. Bu kriz bitene kadar bizlere 400-500 bin lira ekstradan bir destek sağlamaları lazım” dedi.

YOĞUN BAKIM YATAKLARIN YÜZDE 60’A YAKINI ÖZEL SEKTÖRDE

Özel hastanelerin sağlıkta yaptıkları hizmetin önemine dikkat çeken Bayram, “Türkiye’de sağlıkta dönüşüm projesinden sonra en dinamik olan kısım özel sektör birçok yatırım yaptı. Gaziantep’te yoğun bakım yatakların büyük bir bölümü yani yüzde 60’a yakını özel sektörde. Bugün Türkiye’de yoğun bakım yatak sayısının Avrupa ile kıyaslayabiliyorsak bunda özel sektörün payı çok büyük. Yani özel hastaneleri devlet hastanelerin dışında görmemiz ve düşünmemiz mümkün değil” dedi.

ÖZEL HASTANELER OLARAK ÇOK ZOR DURUMDAYIZ

Özel hastanelerin kira, fatura, malzeme ve personel gibi giderlerinin olduğunu dile getiren Bayram, “Buna rağmen 12 yıldır devletten herhangi bir zam alamamasına rağmen en son ortalama yüzde 10 gibi bir zam aldı ancak zam yapıldığı gibi corona virüs salgını başladı. Özel hastane işletmecisi olarak çok zor durumdayız. Bu süreçte personelin maaşını vermek için kısa çalışma desteğine başvurduk ancak henüz ortada bir sonuç yok. İnşallah oradan bir destek çıkarsa bir nebze olsun rahatlarız” dedi.

ACİLDEKİ HASTA SAYISI BİLE YÜZDE 50 ORANINDA AZALDI

Özel hastanelerin corona virüs salgınından ciddi anlamda etkilendiğini belirten Bayram, “Corona virüs salgınından özel hastaneler nasıl etkilendi. Birincisi kimse ameliyat olmak istemiyor. Ameliyatlar durmuş vaziyette. Diğer tüm muayeneler neredeyse bitti. Polikliniklerde yüzde 80 azaldı. Hiç kimse işlem yaptırmıyor. Bırakın poliklinikleri acildeki hasta sayısı bile şuanda yüzde 50 oranında azaldı” dedi.

DEVLET İLE ÖZEL SEKTÖR AYIRT EDİLMEMELİ

Devlet hastanelerine verilen her türlü desteğin özel hastanelere de verilmesi gerektiğini belirten Bayram, “Böyle giderse biz bunun altından kalkamayız. Maske, el dezenfekte, malzeme fiyatları 5-10-15 kat artmış durumda. Bunlar bizlerin kaldırabileceği yükler değil. O yüzden devlet ile özel sektör ayırt edilmemeli. Her türlü desteğin bizlere de verilmesi gerekiyor. Yoksa gerçekten bu krizde ciddi sıkıntı çekebiliriz” dedi.

SGK’NIN EKSTRADAN DESTEK SAĞLAMASI LAZIM

Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) çağrıda bulunan Bayram, “Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bu zorlu dönemde özel sağlık kuruluşlarına ciddi bir katkıda bulunmaları gerekiyor. Çünkü ortalama cirolarımızda yüzde 40 oranında bir azalma var. En azından bu dönemler için yani bu kriz bitene kadar bizlere 400-500 bin lira ekstradan bir destek sağlamaları lazım” diye konuştu. 

BAHRİ UÇAR