Coronavirus (Covid-19) salgını gölgesinde uzaktan eğitimle geçen 2020-2021 eğitim öğretimin birinci dönemi bugün tamamlanıyor.

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), Coronavirus (Covid-19) tedbirleri kapsamında TRT EBA, EBA ve canlı sınıf uygulamaları, basılı ve dijital yardımcı kaynaklarla yürütülen uzaktan eğitimin ilk dönemi bugün sona eriyor ve yaklaşık 18 milyon öğrenci 3 hafta sürecek yarıyıl tatiline başlıyor.

Bakanlık tarafından yeni eğitim öğretim dönemi, Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında TRT EBA, EBA ve canlı dersler kullanılarak uzaktan eğitim yoluyla 31 Ağustos 2020’de başlatılmıştı.

Yüz yüze eğitim birinci aşamada, ana sınıfları ve birinci sınıflar için 21 Eylül 2020’de başlatılmış, ikinci aşamada 12 Ekim'den itibaren ilkokullar, köy okulları, 8 ve 12’nci sınıflar, lise hazırlık sınıfları ile özel gereksinimli çocuklar, üçüncü aşamada 2 Kasım Pazartesi itibariyle ortaokul 5 ve lise 9’ncu sınıflarda yüz yüze eğitime geçildi.

Birinci dönem ara tatili 16 Kasım Pazartesi başlamış ve 20 Kasım Cuma günü sona ermişti. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2020-2021 eğitim öğretim döneminin ilk ara tatilinin ardından ise 23 kasımda da uzaktan eğitim başlatılmıştı.

Bu süreçte eğitim öğretim, ana noktaları TRT EBA kanalları olmak üzere canlı sınıf uygulamaları, EBA ile basılı ve dijital yardımcı kaynaklarla yürütüldü.

Uzaktan eğitim yarın ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin elektronik karnelerinin erişime açılmasıyla son bulacak. 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının ikinci dönemi, 15 Şubat 2021 Pazartesi günü başlayacak.

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ilkokul ve ortaokul karneleri, elektronik ortamda öğrenci ve velilerin erişimine açıldı.

Covid-19 tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle evlere kapanılması ve salgının psikolojik etkileri nedeniyle zorlu geçen eğitim öğretim döneminin ardından öğrenciler bu yıl karne heyecanını okullarda yaşayamıyor.

Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde okuyan yaklaşık 18 milyon öğrencinin karne sevinci bu sene salgın nedeniyle yarım kalırken salgın nedeniyle okullar karne günü sessizliğe büründü.

Karnelerine, takdir ve teşekkür belgesi gibi başarı belgelerine online ortamdan ulaşacak öğrenciler, bu dönemde karnelerini öğretmenlerinin elinden alamamanın hüznünü yaşıyor.

Karnelerine online ortamdan ulaşmanın üzücü olduğunu ifade eden Gaziantep’teki öğrenciler, okulda karne heyecanının daha farklı olduğunu söyledi.

Karne sevinci yaşayamadıkları için çok üzüldüklerini belirten öğrenciler, okullarını, öğretmenlerini ve arkadaşlarını çok özlediklerini belirterek bir an önce okulların açılmasını istediklerini dile getirdi.

Karne sevinçlerinin yarım kaldığını belirten öğrenciler, uzaktan eğitim sürecinden yakınarak yüz yüze eğitim için tedbirler alınarak olanakların sağlanmasını talep etti.

Geçtiğimiz yıl ortaokuldan mezun olduğunu ve lise heyecanını yaşayamadığını belirten lise 1’nci sınıf öğrencisi Sümeyra Gözüdok, ikinci defa karnelerini öğretmenlerinin elinden alamamanın hüznünü yaşadığını söyledi.

“Okulumuzu ve öğretmenlerimizi özledik”

Karneyi öğretmenlerinin ellerinden almanın ve karne sevincini okulda arkadaşları ile yaşamanın daha heyecanlı olduğunu ifade eden Gözüdok, “Yaklaşık bir yıldır uzaktan eğitim alıyoruz. Uzaktan eğitim okulda verilen yüz yüze eğitim gibi olmuyor. Zorlandığımız dönemler çok oluyor. Öğretmenlerimize ihtiyaç duyuyoruz. Fakat öğretmenlerimizle maalesef uzaktan irtibat kurabiliyoruz. Karnemizi alamadık; bu bizi gerçekten üzdü. Arkadaşlarımız ile birlikte karne sevincini yaşamak varken karnemizi evimizde alacağız. Bu gerçekten üzücüdür. Okulda karne almanın heyecanı bir başka oluyor. Arkadaşlarımızla okulda yaşadığımız karne heyecanı daha farklı oluyor. Bir an önce bu sürecin bitip tekrar okulumuza gitmek istiyoruz. Okulumuzu ve öğretmenlerimizi özledik. Bu sürecin bir an önce bitmesini istiyoruz.” dedi.

“Sevinçliyiz ama buruk sevinç var”

Karne heyecanını yaşayamadığını ifade eden lise 12’nci sınıf öğrencisi Muhammed Göçer, “12’nci sınıf öğrencisi olduğumdan dolayı yüz yüze eğitim için şarttı. Çünkü bu sene YKS’ye gireceğim. Bundan dolayı dersleri yüz yüze almam lazımdı. Fakat şu anda okullar kapalı ve normalde bu yıl okulların açılmasını bekliyorduk. Fakat okullar kapalı olduğu için bir şekilde sınava hazırlanıyoruz. Geçen yılın ikinci döneminde de karne sevincini yaşayamadık. Okulda karne heyecanı oluyordu. Bugünde yine aynı şekilde karne heyecanını yaşamayacağız. Sevinçliyiz ama buruk sevinç var.” ifadelerini kullandı.

“Arkadaşlarımızla birlikte karnemizi alsaydık daha mutlu olurduk”

Uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin yerini almadığına ve bu süreçte yaşadıkları zorluluklara da dikkat çeken ortaokul 6’ncı sınıf öğrencisi Yusuf Göçer de şunları söyledi:

“Pandemiden dolayı arkadaşlarımızla görüşemiyoruz. Covid-19’dan dolayı eskisi okulda değiliz ve derslerimizi tam olarak yapamıyoruz. Herkes karnesini alamadığı için üzgün olabilir. Okulda karne heyecanı bir farklı oluyordu. Karne heyecanımızı ailemizle ve arkadaşlarımızla paylaşıyorduk. Bu şekilde bir mutluluk yaşıyorduk. Yine kardeşler ve arkadaşlar arasında bir tatlı rekabet oluyordu. Bugün okulda olsaydık ve arkadaşlarımızla birlikte karnemizi alsaydık daha mutlu olurduk.”

“Karnemizi okula alsaydık daha heyecanlı olurdu”

Karne heyecanını evlerde yaşadıklarını ifade eden 5’nci sınıf öğrencisi Ecrin Aslan da “Okulda herkes birbirinin karnesine bakıyordu. Öğretmenimiz yanına çağırıyordu. Karne sevincimizi paylaşıyordu ve mutlu oluyorduk. Güzel elbiselerimizi giyip okulda gidiyorduk. Arkadaşlarımızla oyun oynuyorduk. Fakat bu sene karnemizi okulda alamadık. Karnemizi okula alsaydık daha heyecanlı olurdu.” diye konuştu.