İdrarında kanama şikayetiyle gelen 55 yaşındaki hastamızın idrar torbasında 5 cm’lik kanser dokusu teşhis edildi ve ameliyata alınarak tamamen temizlendi.

Başarılı doktorumuz Op Dr. İbrahim Sarı sözlerine şöyle devam etti, vücuttaki asıl görevi idrarı depolamak olan mesane yani idrar kesesi, içi boş idrar ile doldukça esneyebilen bir organdır. Mesane kanseri genellikle mesanenin iç yüzünü döşeyen mukozanın ürotelyal hücrelerinden başlar. Mesane tümörleri kötü huylu veya iyi huylu olabilmektedir. Ancak kanser olmayan iyi huylu mesane tümörleri de görülebilir.

Mesane kanseri belirtileri şu şekildedir; İdrarda kan görülmesi(hematüri): Mesane kanserinde idrarda genellikle sancısız kanama görülür. İdrarda gözle görülebilir kanama olabileceği gibi mikroskop altında görülebilecek tarzda kanama da mümkündür. Kanamalar idrarın tamamında olmayıp kan pıhtıları şeklinde de ortaya çıkabilir. İdrarda görülen kan tümörden başka birçok nedenden kaynaklanabilmektedir. Böbrek taşı veya enfeksiyon gibi farklı hastalıkların idrarda kan görülmesine neden olabileceği unutulmamalıdır.

  • Ağrılı idrara çıkma
  • Sık idrara gitmek
  • İdrarda acillik hissi
  • Pıhtıya bağlı idrar yaparken zorlanma hatta idrar yapamama gibi rahatsızlıklar mesane kanserinin belirtisi olabilmektedir.

Genellikle 50’li yaşlardan sonra görülmekle birlikte her yaşta ortaya çıkabilen mesane kanseri veya mesanenin iyi huylu tümörlerinin teşhis ve tedavisi Üroloji doktorları tarafından gerçekleştirilmektedir. Mesane kanserinin ve iyi huylu mesane tümörlerinin tedavisinde cerrahi yöntemler de bulunduğu için bu konuda uzmanlaşmış üroloji doktorunun seçilmesi önemlidir.