Millet ittifakında tek aday çıkaracaklarını belirten CHP ve İYİ Parti, çalışmalarına devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep İl Başkanı Hayri Sucu ve İyi Parti Gaziantep İl Başkanı Serkan Karakuş konu ile alakalı ortak bir basın açıklama yaparak Millet İttifakının Büyükşehir Belediye Başkan adayını en geç 15 Ocak 2019 kadar açıklanacağını belirtti. Celal Doğan’ın adaylığı ile ilgili konuşan Karakuş, “Şu ana kadar CHP’de bize Celal Doğan ile ilgili şu ana kadar bir talep gelmedi. İyi Parti olarak bizim kırmızı çizgilerimiz bellidir’’ dedi. CHP İl Başkanı Sucu ise, “Tek başımıza kazanamıyoruz, tek başına İyi Parti ile CHP oyları bu seçimi kazanmaya yetmiyor. Tüm seçmenlerden oy alacak adayları çıkartmalıyız. Bu noktada kırmızı çizgileri ortadan kaldırılmalıyız” dedi.

 

MİLLET İTTİFAKININ BÜYÜKŞEHİR ADAYI 15 OCAK KADAR AÇIKLANACAK

31 Mart 2019 yerel seçimleri yaklaşırken partiler de çalışmalarına hız verdi. Gaziantep Büyükşehir Belediye başkan adayını açıklayan AK Parti’den sonra gözler Millet İttifakının göstereceği adaya çevrildi.  Millet ittifakında tek aday çıkaracaklarını belirten CHP ve İYİ Parti, çalışmalarına devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep İl Başkanı Hayri Sucu ve İyi Parti Gaziantep İl Başkanı Serkan Karakuş konu ile alakalı ortak bir basın açıklama yaparak Millet İttifakının Büyükşehir Belediye Başkan adayını en geç 15 Ocak 2019 kadar açıklanacağını belirtti.

MİLLET İTTİFAKINDA ÇATLAK YOK

İyi Parti Gaziantep İl Başkanlığında düzenlenen ortak basın açıklamasında konuşan CHP Gaziantep İl Başkanı Hayri Sucu, millet ittifakında çatlak olmadığını belirterek, “Millet ittifakı aslında 16 Nisan 2017’de başladı. Millet ittifakı referandumdan bu yana devam ediyor. 24 Haziran’da hem milletvekilliği hem de Cumhurbaşkanlığı seçiminde bu ittifakı yaşadık. İttifakın çatırdadığı söyleniyor, ancak kesinlikle böyle bir şey yok. Önümüzde 45 günlük bir süreç var. Sürecin erken başlamasından dolayı sanki geç kalınmış gibi bir görüntü var, ama çok da geç değil. Çünkü AK Parti’de ilçe adaylarını belirlemedi. İYİ Parti adı altında çıkacak, Büyükşehir Belediye Başkan adayımızı belirledikten sonra ilçe adaylarımızı belirleyeceğiz” dedi.

MİLLET İTTİFAKI EL ELE GİREREK KAZANACAK

Millet ittifakının kazanacağını belirten Sucu, “Bu ittifak el ele, kol kola, yürek yüreğe girerek kazanacak. CHP olarak 6 ilçeyi biz istiyorduk, 3 ilçeyi de İYİ Parti’ye bırakalım diye konuşuyorduk, merkez ilçelerden birinin İYİ Parti’ye verildiği söylendiğinde girişimlerimizle, Şahinbey üzerinde bir değişikliğin olacağını, fakat bunun protokole dökülmediğini her partinin kendi adayını çıkarabileceği konuşuldu. Aday çıksa çıkmasa iki parti birbirini destekleyecek. Önemli olan kazanmaktır, buna göre hareket edeceğiz. Yumruk olmadıktan sonra seçimleri kazanma şansımız yoktur” şeklinde konuştu.

CHP OLARAK MİLLET İTTİFAKINA SAHİP ÇIKIYORUZ

CHP olarak millet ittifakına sahip çıktıklarını belirten Sucu, “İYİ Parti’nin adayımı bizim adayımız olacak, bizim adayımız İYİ Parti’nin adayı olacak. CHP olarak ittifaka sahip çıkıyoruz, bu ittifak yeni değil. Şu senin bu benim kavgası etmeyeceğiz, karşı karşıya gelmeyeceğiz. Büyükşehir Belediye Başkan adayımız belirlendikten sonra Millet ittifakı gümbür gümbür gelecektir. İnşallah 15 Ocak’a kadar Büyükşehir Belediye Başkan adayımızı belirleyeceğiz. Aramızdaki ufak tefek sıkıntıları aşacağız ve Millet ittifakı kazanacak” dedi

21 BÜYÜKŞEHİRDE CHP VE İYİ PARTİ ORTAK ADAY ÇIKARACAK

Düzenlenen ortak basın açıklamasında konuşan İYİ Parti Gaziantep İl Başkanı Karakuş ise, “31 Mart sabahı yerel seçimlere gideceğiz. Yerel seçimde şehrimizin, ilçelerimizi ve Türkiye’nin gidişatına yön verebileceğimiz bir seçim geçireceğiz. İnşallah bu seçimde ülkemizin yaşadığı bu kaostan kurtulacağız ve yerel yönetimlerle başlayarak iktidara doğru yürüyeceğiz. Gaziantep ilinde ve Türkiye’de İYİ Parti ve CHP ittifak yaptı. Bu ittifak neticesinde toplamda 21 büyükşehir belediyesi için CHP ve İYİ Parti’nin aday çıkaracağı bize tebliğ edildi. Bu büyükşehir belediyelerinin 10 tanesi İYİ Parti’de 11 tanesi CHP’de idi. Fakat dün gelen son bilgide, 3 ilde daha ittifaka gidileceği CHP teşkilatlarının İYİ Parti teşkilatları tarafından destekleneceği beyan edildi.  Netleşmiş bir protokol henüz yok ama genel merkezden gelen haberler bu şekilde” dedi.

İTTİFAK GÖRÜŞMELERİ DEVAM EDİYOR

Gaziantep için ittifakın daha kesinleşmediğini belirten Karakuş, “Gaziantep’te büyükşehirde ittifak neticesinde CHP ve İYİ Parti teşkilatları ortak karar vererek büyükşehir belediyesine bir aday çıkaracak. Bu adayı belirledikten sonra, daha önceden belirlenmiş 4 ilçe İYİ Parti’de, 5 ilçe CHP’de olmak üzere bir paylaşım yapılmıştı. Son gelişen olaylardan sonra, MHP’nin Büyükşehir’de kesin bir şekilde aday çıkarmayacağı öğrenildi. Bu durumdan dolayı yeniden bir yapılanmaya gitmek sorunda olduğumuzu hissettik. Genel merkezler bazında bu konular görüşülüyor” dedi.

İLÇELERİN DURUMU ÇARŞAMBA GÜNÜNE KADAR BELLİ OLACAK

İlçeler konusunda Çarşamba gününe kadar genel merkezlerden açıklama geleceğini belirten Karakuş, “İl teşkilatları bazında gövdeyi yani büyükşehir adayımızı belirledikten sonra ilçelerde en uygun adayı çıkarmaya çalışacağız. Genel merkezlerden gelen bir paylaşım olursa, her ilçede bırakılmış olan teşkilatın adayı desteklenecek. İlçelerin durumlarına ilişkin Çarşamba gününe kadar genel merkezlerden net bir açıklama gelecek. Önce gövdeyi oluşturup ardından kanatlarla yani ilçeler için çalışacağız. Büyükşehirde ittifak İYİ Parti logosu altında devam ediyor, CHP teşkilatı adayı destekleyecek. İlçelerde netleşmiş bir durum yok. Yazıldığı çizildiği gibi herhangi anlaşmazlık yok” dedi.

BÜYÜKŞEHİR İÇİN YALNIZCA 3 ADAY İLE GÖRÜŞMEMİZ OLDU

Daha sonra basın mensuplarının sorularını cevaplayan İyi Parti Gaziantep İl Başkanı Serkan Karakuş, “İttifak konusunda Türkiye genelinde CHP ile İyi Parti 21 ilde ittifaka gitti. 10 ilde İyi Parti, 11 CHP adayları Büyükşehirlerde desteklenecek. İlçeler bazında ilk yapılan protokolde kent genelinde Büyükşehir Belediyesi dışında kalan 5 ilçeyi CHP, 4 ilçeyi de İyi Partiye veriliyordu. Siyasette gündem çok hızlı değişiyor, şehrimizin konjonktürüne göre çalışmalar içerisindeyiz. Büyükşehir adayını belirleme konusunda rozet bizim rozetimiz olacak, Genel Merkezin verdiği bir talimat yok. Bu talimat gelse bile başkanlarımız ile görüştük, ittifakın ruhuna göre davranacağımızı beyan ettik. Büyükşehir Belediye Başkan adayı konusunda istişareler yaparak ortak aday çıkaracağız. İttifakın ruhuna uygun bir aday çıkartacağız, Gaziantep’i kucaklayacak, Gaziantep’in başkanı olacak bir aday konusunda çalışıyoruz. 4 ilçe bize, 5 ilçe CHP’ye bırakıldı. Genel Merkezin deklare edicisi durumunda değiliz. Geçtiğimiz günlerde teşkilatların fikirleri doğrultusunda Genel Merkezlerin değerlendirmeleri oldu. Teşkilatların etkisi olmasaydı bu durum değerlendirilmezdi. Genel Merkezlerin talimatları net talimatlardır bunlara uyarız ancak Genel Merkezde bizim görüşlerimizi dinliyor bu yönde çalışmalar yürütüyorlar. CHP’nin Şahinbey ile ilgili talepleri değerlendirildi, Genel Merkezler bazında görüşülüyor, bizlerinde bu nokta görüşü alınıyor. Hem biz hem de Genel Merkezimiz bunun bir ittifak olduğunu biliyor, bunun ruhuna uygun olarak hareket ediyorlar. Bazı isimlere Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı konusunda teklif götürdüğümüz gündeme geliyor. Anılan isimlerden yalnızca 3 aday ile görüşmemiz oldu. Bunun dışında herhangi bir isimle görüşmemiz olmadı” diye konuştu

İYİ PARTİ OLARAK KIRMIZI ÇİZGİLERİMİZ BELLİDİR

Celal Doğan ile ilgili soruları yanıtlayan Karakuş, “CHP’den şu ana kadar bize Celal Doğan ile ilgili bir talep gelmedi, soru sorulmadı. Sorulması halinde cevaplayacağız ancak şu ana kadar Celal Doğan konusu bize gelmedi, Genel Merkeze böyle bir teklifte bulunulmadı. İyi Parti olarak bizim kırmızı çizgilerimiz bellidir, Genel Başkanımızın yaptığı açıklamaları da hepimiz biliyoruz. Genel Merkezimizin kararları doğrultusunda devam edilecektir, vatandaşlar sandığa gittiğinde kendi kararını kendisi verecek. CHP’li 170 bin seçmenini ne Hayri beyin, ne de ben 70 bin civarındaki İyi parti seçmenini vereceği oyu sandıkta muhafaza edemem. İnsanların hür ve özgür iradesi var” dedi

İTTİFAKIN DA RUHUNA UYGUN OLARAK FERMUAR SİSTEMİ DÜŞÜNÜYORUZ

Belediye meclis üyeliklerine ilişkin de açıklama yapan Karakuş, “Büyükşehir Belediye Meclis üyeliklerini belirledikten sonra kademe kademe ilerleyeceğiz. Son olarak meclis üyeliklerine geleceğiz. Meclis üyeliklerine gösterilecek adayların da bir potansiyeli var. Onlarında arkasından gelecek insanlar var. Büyükşehir adayına yoğunlaştığımız için şu anda gündemimizde değil. İttifakın da ruhuna uygun olarak fermuar sistemi düşünüyoruz. Netleşen bir şey yok” ifadelerini kullandı.

KIRMIZI ÇİZGİLERİ ORTADAN KALDIRILMALIYIZ

Karakuş’un ardından konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep İl Başkanı Hayri Sucu ise, “Büyükşehir ve ilçe belediye başkan adayları konusunda tüm kesimlerin oy vereceği adaylar üzerinde yoğunlaşması gerekiyor. Hayır Blokunun tamamından oy alacak adayları düşünüyoruz.  Tek başımıza kazanamıyoruz, tek başına İyi Parti ile CHP oyları bu seçimi kazanmaya yetmiyor. Aklı selim bir aday çıkarmalıyız. Tüm seçmenlerden oy alacak adayları çıkartmalıyız. Bu noktada kırmızı çizgileri ortadan kaldırılmalıyız. Seçimi kazanmak için Büyükşehir’de de ilçelerde kırmızı çizgileri bir tarafa koymamız gerekiyor. Seçimi kazanacak adayların yüzde 50’nin üzerinde oy alması gerekiyor. Hissi davranmamalıyız, kırmızı çizgileri de millet için bir kenara bırakmalıyız ve bu kriterlerde aday çıkartmalıyız. Bu Celal Doğan da olabilir, Ali Peri de, Kamil Gereççi de, Kamil Başküleçi de olabilir. ‘Tüm kesimlerden oy alabileceğim’ demedikten sonra yolun başında kaybetmiş oluyorsunuz. Kırmızı çizgileri bu süreçte millet için bir tarafa koymalıyız” diye konuştu.

HABER MERKEZİ