Gaziantep’te ağustos ayında maganda kurşunuyla 2 çocuk hayatını kaybetti.  Arıl Mahallesi'nde maganda kurşunuyla hayatını kaybeden 12 yaşındaki Hüseyin Cennet’in ardından 15 yaşındaki Hüseyin Muhammet de kafasına isabet eden maganda kurşunuyla hayatını kaybetti. Maganda kurşunların can almasına tepki gösteren MÜZSAN Genel Başkanı Ahmet Onurlu, artık yeter dedi.

Her düğün sezonunda Gaziantep’te 7-8 kişinin maganda kurşunlarıyla hayatını kaybettiğine dikkat çeken Onurlu,“Maganda kurşunuyla bir can daha kaybettik.

Maganda kurşunları sadece düğünlerde değil yaşamın her alanında tehlike saçıyor. Ağustos ayında başında Arıl mahallesinde 12 yaşındaki Hüseyin Cennet maganda kurşunuyla hayatını kaybederken, bu hafta da Suriyeli 15 yaşındaki Hüseyin Muhammet kafasına isabet eden maganda kurşunuyla hayatını kaybetti.

Bunun hesabını kim verecek şimdi. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor artık. Biran önce düğünlerde silah sıkanlar hakkında mutlaka hem idari para cezası hem hapis cezası uygulanması gerekiyor” dedi.

Maganda kurşunları artık can almasın

Düğünlerin yoğun yaşandığı yaz aylarında düğünlerde sıkılan maganda kurşunları can almaya devam ediyor. Gaziantep’te ağustos ayında maganda kurşunuyla 2 çocuk hayatını kaybetti.  Arıl Mahallesi'nde maganda kurşunuyla hayatını kaybeden 12 yaşındaki Hüseyin Cennet’in ardından 15 yaşındaki Hüseyin Muhammet de kafasına isabet eden maganda kurşunuyla hayatını kaybetti.

Maganda kurşunların can almasına tepki gösteren Türkiye Müzisyenler ve Sanatçılar Federasyonu (MÜZSAN) Genel Başkanı Ahmet Onurlu,  artık yeter dedi. Her düğün sezonunda Gaziantep’te 7-8 kişinin maganda kurşunlarıyla hayatını kaybettiğine dikkat çeken Onurlu, “Maganda kurşunuyla bir can daha kaybettik. Maganda kurşunları sadece düğünlerde değil yaşamın her alanında tehlike saçıyor.

Ağustos ayında başında Arıl mahallesinde 12 yaşındaki Hüseyin Cennet maganda kurşunuyla hayatını kaybederken, bu hafta da Suriyeli 15 yaşındaki Hüseyin Muhammet kafasına isabet eden maganda kurşunuyla hayatını kaybetti. Bunun hesabını kim verecek şimdi. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor artık. Biran önce düğünlerde silah sıkanlar hakkında mutlaka hem idari para cezası hem hapis cezası uygulanması gerekiyor” dedi.

Artık silah sıkan kişilerin hapis cezası alması gerekiyor

Düğünlerde silah sıkanlar hakkında cezai işlemlerin uygulanmadığını belirten Onurlu, silah sıkanlarla ilgilicaydırıcı cezaların olması gerektiğini belirterek, “Biran önce düğünlerde silah sıkanlar hakkında caydırıcı cezai işlem yapılması gerekiyor. Daha önce defalarca dile getirdik. Düğünlerde silah sıkanlar hakkında caydırıcı cezai işlem uygulanmıyor. Biran önce İçişleri Bakanlığının silah sıkan kişiler hakkında hem idari para cezası hem hapis cezası vermesi gerekiyor. Silah sıkan kişilerin en az 2-4 yıl arası hapis cezası alması gerekiyor” dedi.

Bunun hesabını kim verecek?

Maganda kurşunlarının oluşturduğu tehlikeye dikkat çeken Onurlu, Gaziantep’te her düğün sezonunda 7-8 vatandaş maganda kurşunuyla hayatını kaybettiğini belirterek, “Maganda kurşunları tehlike saçmaya devam ediyor. Maganda kurşunları sadece düğünlerde değil yaşamın her alanında tehlike saçıyor. Gaziantep’te her düğün sezonunda 7-8 vatandaş maganda kurşunuyla hayatını kaybediyor. Ağustos ayında başında Arıl mahallesinde 12 yaşındaki Hüseyin Cennet maganda kurşunuyla hayatını kaybederken, bu hafta da Suriyeli 15 yaşındaki Hüseyin Muhammet kafasına isabet eden maganda kurşunuyla hayatını kaybetti. Bunun hesabını kim verecek şimdi. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor artık” dedi.

Düğün sahiplerine de cezai işlem uygulanması gerekiyor

Düğünde silah sıkılmasına izin veren düğün sahiplerine de cezai işlem uygulanması gerektiğini belirten Onurlu, “Düğün sahibi düğün izni aldığında düğünde silah sıktırmayacağına dair taahhütname yapıyor. Düğünde silah sıkılmasına izin veren düğün sahiplerine de cezai işlem uygulanmalı” dedi.

Onurlu yetkililere ve düğün sahiplerine çağrıda bulundu

Yetkililere ve düğün sahiplerine çağrıda bulunan Onurlu, “Yetkililerin denetimleri sıklaştırması gerekiyor. Düğün sahiplerinin de düğünde silah sıkılmasının yasak olduğunu misafirlere söylemesi lazım. Düğün sahipleri mutlaka misafirlere silah sıkılmasının yasak olduğunu söylemesi lazım ve davetiyelere mutlaka ‘düğünümüzde silah sıkılması yasaktır’ notunu yazması gerekiyor. Düğün yemekleri cenaze yemeklerine dönüşmesin.  Bütün vatandaşlarımızdan bu konuda duyarlı olmalarına davet ediyorum” diye konuştu.

Silah temin etmenin önüne geçilmesi gerekiyor

Türkiye’de silahların çok kolay temin edildiğine dikkat çeken Onurlu, “Sikah temini çok kolay. Şuanda vatandaşlar internetten silah siparişi veriyor. Silah 24 saate ruhsatıyla birlikte adrese teslim ediliyor. Silah temini edilmesi konusunda bir yasanın olması gerekiyor. Taşıma ruhsatı silah almaya kalkıştığında dünya kadar belge isteniyor. Ama internet üzerinden alınan silahlara için hiçbir belge istenmiyor.  Bunun önüne geçilmesi lazım ve bir yasanın olması gerekiyor. Biran önce silah temini konusunda bir yasanın uygulanması gerekiyor” diye konuştu.

BAHRİ UÇAR