Nacar İnşaat başarılı projelere imza atmaya devam ediyor

Gaziantep’in tecrübeli inşaat firmaları arasında yer alan Nacar İnşaat, sektörün öncüsü olmaya devam ediyor. Gaziantep’te 1995’de aile şirketi olarak kurulan ve günümüzde bölgede lider inşaat firması haline gelen Nacar İnşaat ve Mimarlık, Gaziantep ve çevre illerde başarılı projelere imza atmaya devam ediyor. Nacar İnşaat ve Mimarlık olarak birçok projeyle Gaziantep’te ilklere imza attıklarını belirten Nacar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve Genç MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Orhan Nacar, Gaziantep’te inşaat sektöründe fark yarattıklarını söyledi. Nacar İnşaat ve Mimarlık’ın Gaziantep’te 1995’de alile şirketi olarak kurulduğunu dile getiren Nacar, “Nacar İnşaat, ilk olarak 1995 yılında Ahmet Nacar tarafından kuruldu. 2015 yılında isim kalitemizi yükseltmek adına firma ismimizi değiştirerek NACAR İnşaat yaptık. Şu anda Gaziantep'in çeşitli yerlerinde her kesime uygun olacak şekilde kaliteli konutlar yaparak şehrimizde hizmet vermeye devam ediyoruz” dedi.

Gaziantep’te konut ihtiyacı sürekli artıyor

Gayrimenkul sektörüne ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Nacar, Gaziantep’te konut ihtiyacın her geçen gün arttığını belirterek, “Gaziantep büyüyen bir şehir. Organize sanayi bölgesinin olmasından dolayı ciddi bir göç almakta. Göçlerle birlikte şehirde ciddi bir konut ihtiyacı meydana gelmektedir. Nüfusun artmasıyla konut ihtiyacı da artıyor. Gaziantep’te diğer şehirlere istinaden konut biraz daha zorunluluk haline gelmiş durumda.” Dedi.

Firma sayısının çok olması, kontrolsüz yapıların oluşumuna neden oluyor

Konut sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çeken Nacar, “Gaziantep'te konut sektöründeki en önemli sıkıntılardan bir tanesi inşaat firma sayımızın çok fazla olması. Bundan dolayı rekabet ortamı oluştuğu için daha az dayanıklı yapıların ortaya çıktığını görüyoruz. Son zamanlarda gelen müteahhitlik yasası da bu konuyu biraz daha kısıtladı. Kentte çok firma olması daha kontrolsüz bina yapılarının oluşumuna neden oluyor” dedi.

Konut fiyatların düşürülmesi için arsa fiyatların düşmesi lazım

Gaziantep’in konut fiyatları sıralamasında ilk sırada bulunduğunu dile getiren Nacar, konut ihtiyacının giderilmesi için yükselmiş olan arsa ve arazi fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini kaydetti. Gaziantep’te konut talebinin fazla olduğunu belirten Nacar, “Şehrin en büyük sorunlarından bir tanesi ise şu anda şehrimizin fiyat artışı yüzde 63 ile Türkiye’de ilk sıralarda bulunması. Gaziantep’te arsa ve arazi fiyatlarının yüksek olmasını tetikleyen şey ise kurdaki yükselme olarak görülüyor. Bu bağlamda geçmişe dönüp baktığımızda, firma olarak bizim geçmiş yıllarda yaptığımız kâr, şimdikine oranla daha fazla. Konut fiyatlarında ki artışın sebebi ise şehrimizdeki arazi fiyatlarının oldukça yüksek olması olarak görülüyor. Ulusal olarak da hammadde ile birlikte dolar kurunun oldukça yüksek olması da bunda bir etken olabilir. Şu anda inşaat yapmak için arsa alamıyoruz. Son dönemde arsa fiyatları 3 katına çıkmış durumda. Konut fiyatların düşürülmesi için arsa ve arazi fiyatlarının düşmesi gerekiyor” dedi.

Konut alınırken dayanaklılık konusunda hassas olunmalı

İnsanların konut alırken dayanaklılık konusunda hassas olmaları gerektiğini belirten Nacar, “Daire alırken insanların tabi ki de öncelikli olarak dayanaklılık konusunda hassas olmaları gerekiyor. Ancak alıcın bunu bire bir araştırabilmesi ve kontrolünü sağlayabilmesi gerçekten çok zor. Bunun için öncelikli olarak tanıdıklar vasıtası ile değil de güvenilir firmalardan daire almak en önemli etkenlerden birisi. Tabi ki de bununla birlikte insanlar binanın tamamlanmasının ardından o binanın uygunluğu ve deprem dayanıklılığı gibi konular için inşaat odalarına başvurarak uygunluk belgesi alabilirler. Bence bu konuda asıl işin belediyelere düştüğünü düşünüyorum. Şehrimizde eski yapıların olduğu bölgeler var ve bu bölgelerdeki binalar 50 ile 60 yıl arasında olan binalar. Bu konuda belediyeler zorunlu kamulaştırma yapabilir. Bu konuların biraz daha hızlı yapılması ve kentsel dönüşümün daha hızlı yapılması gerekiyor” dedi.

Betonun ihraç edilmesi, inşaat sektörünü çok etkiliyor

İnşaat sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çeken Nacar, inşaat sektöründe yaşanan en büyük sorunlardan birisinin beton olduğunu belirterek, “Sektörel olarak hangi ürünü istersek 3 ay boyunca temin olmuyor. Şu an Gaziantep'te beton temininde çok büyük sıkıntılar yaşanıyor. Şu an aldığımız programlar 3 ay sonrasına erteleniyor. Beton dökülmüyor veya açığa alınıyor. Bunun kaynağında yatan durum ise başta Suriye ve Irak'a çimento ihracatının yapılmasından dolayı olabilir. Onun dışında kur farkından dolayı diğer ülkeler de ihracat çok fazla artmış durumda. Şu anda bölgedeki beton santrallerine sayılı miktarda çimento veriliyor. Çimento arayıp bulamama durumuna gelmiş durumdayız. Çünkü piyasada çimentoya büyük bir ihtiyaç var. Bunu sektörel olarak aşmamız 3-4 ay gibi bir zamanı bulacak” şeklinde konuştu.

Gaziantep çok büyük rakamlara imza attı

Gaziantep’in, ihracatta çok büyük rakamlara imza attığını belirten Nacar, Nacar, “Gaziantep, Türkiye içerisinde çok büyük rakamlara imza attı. İhracat ve üretim hacmimiz çok büyüdü. Evet pandemi döneminde biraz yavaşladı ama hiçbir zaman durmadı. Son zamanlarda sektörel olarak takip ediyoruz aynı zamanda MÜSİAD başkalığımızdan dolayı diğer sektörleri de takip ediyoruz. Şu an hiçbir üründe temin süresi yok. Bir ürün alınmak istendiğinde en az 2 aylık gibi bir süre gerekiyor. Bunun sebebi de kurun yükselmesi ve insanların Türkiye’deki siparişlere yüklemesi. Ama Gaziantep her zaman çalışır. Para kazanmasa da çalışır. Çalışmaktan geri kalmaz bununla alakalı olarak da çalışmaya devam edecektir. Son dönemdeki verilere baktığımızda Gaziantep'in yaptığı ihracat rakamları gerçekten gurur verici. Bu şehirde yaşamaktan dolayı mutluyuz” diye konuştu.