Geçtiğimiz günlerde TÜİK’in açıkladığı işsizlik rakamlarını değerlendiren Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu İl Temsilcisi Mustafa Ay, “TÜİK’in Eylül 2018 işsizlik rakamlarını açıklaması her geçen felakete doğru sürüklendiğimiz göstermektedir. Ülkemizi uzun yıllardır yöneten AKP iktidarının, ekonomi iyi gidiyor söylemi TÜİK’in işsizlik ve enflasyon rakamlarının açıklamasıyla bir aldatmaca çıktı. İşsizlik ve enflasyon çift haneli rakamlara çıkmakta ve hızla yükselmeye devam etmektedir” dedi. Ay, “Türkiye ekonomisi büyük bir ekonomik krizden geçmekte ve hükümet yıllardır süren bu krizi aşabilmek adına, vatandaşları daha fazla borçlandırmaya teşvik etmek, enflasyonu yükseltmek ve işsizliği büyütmek dışında bir çözüm üretememektedir. Memurun, işçinin, emeklinin ve bütün iş koşullarında çalışan emekçilerin enflasyonu ve işsizliği değildir. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, aynı gemiden yer almayan tüm emekçilerin talebini gerçekleştiriyor; iktidarın vatandaşın kemerini ve boğazını sıkarak kaynak yaratmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz” dedi.

EMEKÇİLERİN İŞSİZLİĞİ VE ENFLASYONU DURDURULAMIYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) Eylül ayı işsizlik verilerini açıkladı. TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre Türkiye genelinde işsiz sayısı Eylül 2018 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 330 bin kişi arttı. İşsizlik oranı 0.8 puanlık artış ile yüzde 11,4 olarak gerçekleşti. İşsizlik rakamlarını değerlendiren Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu İl Temsilcisi Mustafa Ay, işsizlik ve enflasyon çift haneli rakamlara çıktığını ve hızla yükselmeye devam ettiğini belirterek, “TÜİK’in Eylül 2018 işsizlik rakamlarını açıklaması her geçen felakete doğru sürüklendiğimiz göstermektedir. Ülkemizi uzun yıllardır yöneten AKP iktidarının, ekonomi iyi gidiyor söylemi TÜİK’in işsizlik ve enflasyon rakamlarının açıklamasıyla bir aldatmaca çıktı. İşsizlik ve enflasyon çift haneli rakamlara çıkmakta ve hızla yükselmeye devam etmektedir” dedi.

İŞSİZ SAYISI 3 MİLYON 670 BİN

İşsizlik oranının yükseldiğini belirten Ay, “TÜİK’in Eylül 2018 işsizlik rakamlarını açıklaması her geçen felakete doğru sürüklendiğimiz göstermektedir. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılı Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 330 bin kişi artarak 3 milyon 749 bin kişi oldu.  Eylül ayı işsizlik verilerine göre işsizlik oranı yüzde 11,4 seviyesinde gerçekleşti ve son 1,5 yılın en yüksek seviyesine çıktı.  TÜİK’in Ağustos ayındaki işsizlik rakamları ise işsizliğin yüzde 11.1, işsiz sayısının da 3 milyon 670 bin olduğunu açıklamasıyla işsizliğin boyutunu göstermesi açısından önemlidir” dedi.

VARLIK FONUN ÖNEMLİ BİR KISMI İŞSİZLİK DIŞINDAKİ ALANLARA HARCANIYOR

Varlık fonun önemli bir kısmının işsizlik dışındaki alanlara harcandığını savunan Ay, “Artan işsizlik oranlarına paralel olarak İşsizlik Sigortası Fonundan işsizlik ödeneği alan işsizlerin sayısı da kasım ayında ilk kez 500 bin sınırını aşarak 523 bin 852 bine ulaştı. Varlıklarının önemli bir kısmı işsizlik dışındaki alanlara harcanmaya başlanan Fonun toplam varlığı ise 126,8 milyar lira olarak gerçekleşti.  Ocak-Kasım 2018 döneminde, Fondan işsizlere 5,3 milyar lira ödenirken, teşvik ve destek için fondan yapılan ödemeler ise 9,5 milyar liraya ulaştı” dedi.

2002’DEN BU YANA İLK KEZ ENFLASYON YÜZDE 20’NİN ÜZERİNDE

Ay, “AKP’nin iktidar olduğu 2002’den bu yana ilk kez yüzde 20’nin üzerinde bir enflasyonla (yüzde 20.3) yılı bitirdi. Tüketici fiyatları 2018 yılının tümünde bir önceki yıla göre yüzde 20,3 oranında artarak AKP döneminin ekonomi karnesini göstermektedir. Enflasyon yüzde 5 olan Merkez Bankası hedefinin 15,3 puan, hükümetin başlangıçta yüzde 7 olan hedefinin 13,3 puan üzerine çıkarken, Ekim 2018’de revize edilen yüzde 20,8’lük tahminin ise 0,5 puan altında kaldı.  Üretici fiyatları ise yüzde 33,64 lük artışla bir yandan mevcut iktidar döneminin rekorunu kırarken bir yandan da 2002 yılındaki yüzde 30,84 oranının üzerine çıktı. Vatandaşların bankalar ve tüketici finansman şirketlerine olan tüketici kredisi ve kredi kartı borcu 1 Ocak – 28 Aralık 2018 tarihleri arasında 15 milyar lira artarak 518,1 milyar lira oldu. Bu borcun 415,2 milyar lirası tüketici kredilerinden, 103 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanıyor” dedi.

TÜRKİYE EKONOMİSİ BÜYÜK BİR EKONOMİK KRİZDEN GEÇMEKTE

Türkiye ekonomisi büyük bir ekonomik krizden geçmekte olduğunu belirten Ay, “Türkiye ekonomisi büyük bir ekonomik krizden geçmekte ve hükümet yıllardır süren bu krizi aşabilmek adına, vatandaşları daha fazla borçlandırmaya teşvik etmek, enflasyonu yükseltmek ve işsizliği büyütmek dışında bir çözüm üretememektedir. Memurun, işçinin, emeklinin ve bütün iş koşullarında çalışan emekçilerin enflasyonu ve işsizliği değildir. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, aynı gemiden yer almayan tüm emekçilerin talebini gerçekleştiriyor; iktidarın vatandaşın kemerini ve boğazını sıkarak kaynak yaratmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

BAHRİ UÇAR