Çiftçinin yüzü yine gülmüyor. Çiftçinin yüzünün bu sezon da gülmeyeceğini belirten Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Çiftçinin yüzü şimdiye kadar olduğu gibi bu sezon da yüzü gülmeyecek. Bölgemizde bu yıl aşırı derece yağış yaşandı. Bu yağışlar hububatımızı olumsuz etkiledi. Çünkü çiftimiz tarlasını işleyemedi. İlacını atamadı. Zamanında gübreleyemedi. Yağışların fazla olmasından ve çiftçi zamanında tarlasının bakımını yapamadığından dolayı fazladan hastalıklar meydana geldi. Hububatta bu yıl rekoltemiz geçen senenin aşağısında olur” dedi. Hububattaki taban fiyatlarının da çiftçileri memnun etmediğini belirten Çolak, “Mazot, ilaç, gübre ve tohum fiyatları arttı. Bunlara yüzde 50 zam yansıdı ama çiftçinin hububatına yansıyan zam yüzde 30. En az yüzde 50 artması lazımdı. Ancak o zaman çiftçi girdileri biraz karşılamış olurdu. Çiftçinin cebine yine yansıyan bir şey yok” dedi.

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) gerçekleşen 27’nci Genel Kurulu’nda, TZOB’un Yönetim Kurulu yedek üyeliğine seçildi.

HUBUBAT SEZONU BAŞLADI ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLMÜYOR

2019 yılı hububat hasat sezonu başladı. Çiftçinin yüzü yine gülmüyor. Çiftçinin yüzünün bu sezon da gülmeyeceğini belirten Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Çiftçinin yüzü şimdiye kadar olduğu gibi bu sezon da yüzü gülmeyecek. Bölgemizde bu yıl aşırı derece yağış yaşandı. Bu yağışlar hububatımızı olumsuz etkiledi. Çünkü çiftimiz tarlasını işleyemedi. İlacını atamadı. Zamanında gübreleyemedi. Yağışların fazla olmasından ve çiftçi zamanında tarlasının bakımını yapamadığından dolayı fazladan hastalıklar meydana geldi. Hububatta bu yıl rekoltemiz geçen senenin aşağısında olur” dedi. Hububattaki taban fiyatlarının da çiftçileri memnun etmediğini belirten Çolak, “Mazot, ilaç, gübre ve tohum fiyatları arttı. Bunlara yüzde 50 zam yansıdı ama çiftçinin hububatına yansıyan zam yüzde 30. En az yüzde 50 artması lazımdı. Ancak o zaman çiftçi girdileri biraz karşılamış olurdu. Çiftçinin cebine yine yansıyan bir şey yok” dedi.

YAĞIŞLARIN FAYDASI KADAR ZARARI DA OLDU

2019 yılı hububat hasat sezonu başladı. Çiftçinin yüzü yine gülmüyor. Ekim ayından itibaren gerçekleşen yağışlar, tarımsal üretim açısından iyi bir başlangıç oluştursa da çiftçinin tarlasını işlemesine fırsat veremeyen yağış, tarım arazilerine ve ürünlere zarar da verdi. 2019 yılı hububat hasat sezonunu değerlendiren Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, aşırı yağışlardan dolayı hububatta rekoltenin bir önceki yıla göre daha az olacağını belirterek, çiftçinin yüzünün yine gülmeyeceğini söyledi.

ÇİFTÇİLERİMİZİN YÜZÜ BU SEZON DA GÜLMEYECEK

2019 hasat döneminin beklentileri karşılamadığını belirten Çolak, umutların yine bir sonraki yıla kaldığını belirterek, “2019 hububat sezonu açıldı. Ancak çiftçinin yüzü yine gülmeyecek. Çiftçilerimizin şimdiye kadar olduğu gibi bu sezon da yüzü gülmeyecek. Bölgemizde bu yıl aşırı derece yağış yaşandı. Hala mevsim normallerinin dışında yağan yağmurlar var. Yağışların hububatta artıları kadar eksileri de oldu. Bu yağışlar hububatımızı olumsuz etkiledi. Çünkü çiftimiz tarlasını işleyemedi. İlacını atamadı. Zamanında gübreleyemedi. Yağışların fazla olmasından ve çiftçi zamanında tarlasının bakımını yapamadığından dolayı fazladan hastalıklar meydana geldi. Çiftçi yağışlardan dolayı tarlaya giremediği için hastalık ile tarlayı baş başa bırakmak zorunda kaldı. Bundan dolayı hububatta bu yıl rekoltemiz geçen senenin aşağısında  olur” dedi.

HUBUBATTAKİ TABAN FİYATLARI ÇİFTÇİLERİ MEMNUN ETMEDİ

Hububattaki taban fiyatlarının da çiftçileri memnun etmediğini belirten Çolak, “Hububatta taban fiyatları çiftçileri memnun etmedi. Hububatta taban fiyatlarında yüzde 28-32 artış, bu az bir artış değil ama çiftçinin girdileri yüzde 55’in üzerinde arttı. Çiftçinin girdileri yüzde 55’in üzerinde arttığı için hububatta yüzde 32’lik artış erimiş oldu. Mazot arttı, ilaçlar arttı, gübre ve tohum fiyatları arttı. Bunlara yüzde 50 zam yansıdı ama çiftçinin hububatına yansıyan zam yüzde 30. En az yüzde 50 artması lazımdı. Ancak o zaman çiftçi girdileri biraz karşılamış olurdu. Çiftçinin cebine yine yansıyan bir şey yok. Çiftçi taban fiyata gelen zammı yine cebine koyamadı. Alın terini dahi cebine koymadı. Bundan dolayı çiftçilerimiz hububattaki taban fiyatlardan kesinlikle memnun değiller” dedi.

BU YILKİ YAĞIŞLAR İLE YER ALTI SULARIMIZ ÇAĞLADI

“Bu yıl yağan yağışın faydaları da oldu. Yer altı sularımız bitmiş durumdaydı. Yer altı sularımız çağladı, ağzında su akan kuyularımız var. Asırlık zeytin ve fıstık ağaçlarına çok faydası oldu. Kaç yıldır yaşanan kuraklıklardan dolayı bu ağaçlarımız yavaş yavaş kurumaya başlamıştı. Arpa ve buğday yağmur yağmadığı yıl hemen etkileniyor ama zeytin ve fıstık ağaçları zamanla etkileniyor. Bu yılki yağışlar zeytin, fıstık ve bağ gibi ağaç kısmına çok faydası oldu. Yeraltı sularımızı zenginleştirdi.

VERİLEN MAZOT DESTEĞİ YÜZDE 50 DEĞİL YÜZDE 25

Çiftçinin girdilerinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Çolak, “Her zaman söylediğimiz gibi çiftçilerin girdileri çok yüksek. Çiftçilerin girdilerin düşürülmesi ve desteklenmesi gerekiyor. Girdilerin azaltılması için çiftçiye mazotun yüzde ellisi verilecek denildi ama verilen bu destek kesinlikle yüzde elliyi kapsamıyor. Sadece yüzde 25’ini kapsıyor. Bir çiftçinin bir dönüm tarlayı hasat yapabilmesi için 8 litre mazot harcar. Devletin burada çiftçiye 4 litre mazot vermesi gerekiyor. 4 Litre mazot 26 lira ediyor. Devletin 26 lira mazot desteği vermesi gerekiyor ama devlet veriyor 13 lira. Mazotun yüzde ellisi bizden diyorlarsa çiftçiye dönüm başı 26 lira destek verilmesi lazım” dedi.

ÇİFTÇİYİ KÖYDE TUTACAK DESTEKLEMELER VE İYİLEŞTİRMELER YAPILMASI LAZIM

Çiftçiyi köyde tutacak desteklemelerin yapılması gerektiğini belirten Çolak, “Oda olarak köylerde çiftçileri bilinçlendirmek için toplantılar yapıyoruz. Bu toplantılara katılan 55 yaşın altında hiçbir çiftçi yok. Genç nesli köyde tutmamız lazım. Bunu nasıl yaparız. Çiftçiyi destekleyerek tutarız. Çiftçinin tarlasında alın teri döküp kazanması lazım. Ancak Çiftçiyi o zaman tarlasında tutarız ve ülke ekonomisine orada faydalı olabiliriz. Ülke ancak bu şekilde ekonomisini düzeltebilir. Ülkemiz güçlüdür bunu da atlatır ama çiftçi desteklenirse, üretim artırılırsa biz bu sıkıntıyı 5 yılda değil 2 yılda aşarız. Kesinlikle çiftçiyi köyde tutacak desteklemeler ve iyileştirmeler yapılması lazım” şeklinde konuştu.

ÇOLAK, TZOB’UN YÖNETİM KURULU YEDEK ÜYELİĞİNE SEÇİLDİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) 27’nci Genel Kurulu’nda, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yeniden başkan seçildi. Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin Yönetim Kurulu yedek üyeliğine seçildi. TZOB’un 27’nci Genel Kurulu’nu da değerlendiren Çolak, “Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin 27. Genel Kurulu’nu yaptık. Gaziantep’ten tüm ziraat odası başkanları ile birlikte katılarak TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın arkasında dimdik durduk. Şemsi Bayraktar’ın yeniden seçilmesi Türk tarımı ve çiftçisi için  büyük bir şanstır. Bize de verilen görev için genel başkanımıza teşekkür ediyorum. İnşallah Gaziantep’e layık bir şekilde görevimi yerine getirip çalışacağız” diye konuştu.

BAHRİ UÇAR